Laura droeg als jonge puber al make-up, op haar veertiende startte ze zelfs met het maken van haar eigen tutorials. Laura en Noah zijn er beiden gek op. Ze zijn twee studenten die zich al jaren bezig houden met make-up. Jonge meiden, en tegenwoordig ook jongens beginnen steeds eerder met meer make-up te dragen. Hoe kan dit? En waarom dragen we überhaupt make-up? Het is duur, verandert je uiterlijk en velen denken dat het voort komt uit onzekerheid. Maar is dit laatste alleen een vooroordeel?
Door Vonne van der Duijn Schouten en Meraud Melis.

Laura en Noah interview from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Bloggen, schrijven en vooral YouTube
Vloggers zijn helemaal hip; YouTube staat er vol mee. Serena Verbon is Social Influencer en een bekende beautyvlogger mede dankzij haar site beautylab.nl. Verbons doelgroep bestaat voornamelijk uit vrouwen tussen de 18 en 55 jaar, ze vertelt wel dat ze ook rekening houdt met het feit dat er jongere meiden kunnen meekijken. Ze zegt: “Ik probeer mijn taalgebruik netjes te houden en zal zeker geen dingen zeggen als ‘dit is lelijk’ of ‘dat is lelijk’, want voor hetzelfde geld kijkt er iemand die het truitje thuis heeft waar ik net iets rots over zeg. Dat vind ik niet kunnen.” Ook zegt Verbon niks over haar eigen figuur, “misschien kijkt er iemand die twee keer zo breed is als ik die dan zal denken ‘nou als jij jezelf al dik vindt, wat denk je dan wel niet van mij’”. Onbewust let Verbon op deze dingen “en dat is best positief,” reageert ze.

full face instagram make-up is niet mijn stijl”

De beautyvlogger begon zelf in groep acht wat make-up te dragen. Doorzichtige lipgloss en een beetje oogschaduw waren de eerste beetjes. “Ik vind dat je rustig aan moet beginnen. Ik zie af en toe van die meisjes rond twaalfjarige leeftijd zijn met zo’n full face Instagram make-up. Dat is gewoon zonde van je gezicht. Make-up is leuk en geeft een boost aan je zelfvertrouwen, maar het mag geen volledig masker zijn.”
Als je in de pubertijd zit, speelt onzekerheid een grote rol. Hierdoor leer je ook om te gaan met verschillende situaties. “Ik vind het heel negatief als meiden zich helemaal plamuren, als je bij een beetje onzekerheid meteen make-up op doet, leer je er nooit mee om gaan. Dit hoort bij het opgroeien. Het is gewoon niet mijn stijl, natural beauty moet je durven te laten zien.”

Een tijd lang was ‘the power of make-up’ een enorme hit op youtube. Hiermee laten mensen, door hun halve gezicht op te maken, zien wat de kracht van make-up is. Hier is een voorbeeld van ‘the power of make-up’.

  • De helft van het gezicht wordt opgemaakt om te laten zien wat make-up kan doen.

Ondanks dat Noah zonder make-up prima de straat op durft, voelt hij zich het meest zichzelf met make-up op. Hier zie je Noah voor en nadat hij zijn ‘full face make-up’ doet.

Waarom dragen we make-up?
Sociaal Psycholoog Gijs van Amerongen legt uit waarom jonge meiden steeds vaker make-up dragen, en of dit iets positiefs is.