All you can eat-restaurants worden steeds populairder. Opkomende restaurants als ABC en Vandaag nestelen zich steeds vaker in Nederland, blijkt uit cijfers van de Rabobank, terwijl La Cubanita met haar uitgebreide tapasassortiment op plek 47 staat in de Misset Horeca Top 100. Hoe blijven deze vreetschuren zo in trek bij ons?

Onbeperkt eten voor een scherpe prijs, kortweg gezegd het succes achter de honderden all you can eat-restaurants in ons land. Dat is niet gek. Volgens horeca-expert Mark Tamsma wordt het aantal restaurants waar je voor een vaste prijs zoveel kunt eten als je wilt steeds groter, vertelt hij tegen de Ondernemer.

Onder het mom “massa is kassa” worden de restaurants steeds groter. Een zo groot mogelijke eetruimte wordt steeds populairder. Liefkozend worden ze daarom ook wel “vreetschuren” genoemd. Al is het bijna onmogelijk om jezelf vol te vreten, volgens Tamsma. Kleine kinderen en ouderen eten bijna nooit voor de gemiddelde prijs van 25 euro hun buik rond.

Strategie
All you can eat-restaurants laten hun gasten voor een klein bedrag onbeperkt eten. Toch blijven dit soort restaurant bestaan, terwijl je verwacht dat de consument deze ketens letterlijk arm en failliet eet. Er moet een strategie achter zitten. Maar is dat ook zo? Dat er een tijdslimiet is voor het opeten van je voedsel, is duidelijk. Het gaat zelfs zo ver, dat sommige restaurants boetes geven voor mensen die hun bord niet leegeten of niet binnen de tijd klaar zijn. Het Kookpunt, niet beschikbaar voor een reactie, rekent drie euro voor elk niet leeggegeten bordje.

De restaurants willen dus dat al het eten op is, waarschijnlijk om niet weg te hoeven gooien. Toch blijft de vraag: van drie euro per niet leeggegeten bordje kan een all you can eat-restaurant toch niet blijven bestaan? Zo’n restaurant moet meer geheimen hebben.

Duurzaamheid
De populariteit van de restaurants wordt steeds groter, maar de vraag naar de afkomst van het vlees stijgt ook. Het wordt in Nederland een steeds groter onderwerp. Steeds meer mensen willen weten waar hun vlees vandaan komt. De bekende plofkip-reclame heeft veel Nederlanders wakker geschud. De plofkip is een eindeloos doorgefokt kippenras bedoeld om in zes weken zo veel mogelijk vlees te produceren. Dat levert goedkoop kippenvlees op, maar voor miljoenen kuikens is het een lijdensweg.

Is het haalbaar om het bedrag eruit te eten?
De strategie is dus bekend. Door middel van een slimme opstelling van de eilanden en producten, proberen de all you can eat-restaurants de klant helemaal vol te proppen met de vette hap, zodat zij afblijven van de dure vis- en vleesgerechten, die helemaal in een uithoek staan van het restaurant. Zo betaalt de klant soms meer dan dertig euro, terwijl hij net zo goed naar een snackbar had kunnen gaan. Slim inkopen en de consument verleiden is kortgezegd hoe de restaurants te werk gaan. Maar is dat ook echt zo? Is het onmogelijk om het bedrag dat je betaald hebt eruit te eten?

Prijzen afkomstig van sligro.nl.

All you can eat-restaurants hebben wel degelijk een strategie. Het is bijna onmogelijk om het volledige bedrag eruit te eten. Dus als je gaat eten bij een all you can eat, onthoud dan dit: drink alleen maar water, ga gewoon in de rij staan voor de dure vis- en vleesgerechten en zoek een restaurant waar je niet teveel betaalt, want het bedrag er uit eten, is vrijwel onmogelijk.