Het is geen geheim dat robots steeds meer banen van mensen gaan overnemen. Het World Economic Forum voorspelt zelfs dat in 2025, 52% van het werk wordt gedaan door robots. Hoe ver is dit al in ontwikkeling en wat is de rol van robots in de toekomstige banenmarkt?
Naomi Griep en Job Zwamborn

Tegenwoordig zijn robots op sommige werkplekken niet meer weg te denken. Zo hebben logistieke bedrijven robots in dienst die het zware werk van de mensen over kunnen nemen. Zulke robots, die samenwerken met mensen, noemen we cobots (Collaboratieve Robots).

Holland Robotics is twee jaar geleden opgericht als platform voor bedrijven in de Hightech-sector. Denk hierbij aan bedrijven als Philips Drachten, Demcon, VDL en Van der Lande. Zij willen dat robotisering bij de overheid meer op de agenda komt te staan.

Domino’s is het eerste bedrijf in Nederland dat heeft getest met het bezorgen door robots. Volgens Marianne Kemps, pr-manager van Domino’s Nederland, zijn de robots qua techniek helemaal klaar om gebruikt te worden. Er is alleen een probleem: er is nog geen wet voor de robots. “Het streven is dat deze wet in januari 2019 wel ingevoerd zal worden. In Londen worden de robots al wel gebruikt.“

Als de robots ingezet worden, heeft de klant nog altijd de keuze om te kiezen tussen een robot of een normale bezorger. Als ze kiezen voor de robot, krijgen ze bij de bestelling een code waarmee ze hem ‘open kunnen maken’. De robots moeten vooral het werk van de bezorgers over gaan nemen binnen de golden circle. De golden circle is ongeveer de straal van 600 meter rondom de desbetreffende Domino’s vestiging.

Bij Domino’s gaan er volgens Kemps geen banen verdwijnen, omdat de robots alleen als toevoeging worden gebruikt. De bezorgmarkt zit volgens haar zelfs in de lift. Deze 10 beroepen hebben het volgens de Universiteit van Oxford echter slechter getroffen:

De robotisering zorgt er gelukkig ook voor dat er banen geschept worden in plaats van dat ze alleen maar verdwijnen. Herbert ter Have, CEO van Fizyr, houdt hier ook aan vast: “Er komen juist ook weer heel veel banen bij door het gebruik van kunstmatige intelligentie en robotica. We moeten mensen gaan opleiden tot waar ze voor nodig zijn: alles wordt geautomatiseerd en gemechaniseerd. Er is behoefte aan mensen in de ICT.”

Naast logistieke robots zijn er ook zorgrobots: zij kunnen ingezet worden op het gebied van thuis- en hulpzorg. De Technische Universiteit in Eindhoven is bezig met het ontwikkelen van een zorgrobot genaamd AMIGO. Matthijs van der Burgh, student Mechanical Engineering, vertelt in onderstaande video over de robot.

Sommige robots zijn dus in staat om vergevorderde taken uit te voeren. Maar de mens compleet vervangen, dat wordt nog een hele klus. Ten Have: “Er is heel veel wat de mens wel kan en de robot niet. Wat een kind van een jaar kan doen, dat kunnen robots nog niet. Wij hebben twee handen, apart bewegende armen, sensoren in onze vingers en drukweerstand.” Kortom: mensen zijn heel sensitief. Volgens Ten Have gaat het nooit zo ver komen dat de robot alles kan wat de mens ook kan.

  • Dit is Peper. Hij werd door Holland Robotics ingezet op Hannover Messe, een van de grootste industriebeurzen ter wereld. Zijn taak: hij moest als 'marktkoopman mensen naar de stand van Holland Robotics trekken.