Vijf procent van alle aangiftes voor verkrachting blijkt vals te zijn. Onderzoek van André de Zutter wijst dat uit. Zo’n valse aangifte is moeilijk tijdig te achterhalen door de politie.

Zedenrechercheurs en de checklist

André de Zutter ontwikkelde een checklist om de politie te helpen de valse aangiftes te herkennen.

Video gemaakt door: Margriet Verboom en Ciske van Pinxteren

6 weken in voorarrest

Een valse aangifte niet op tijd ontdekken kan nare gevolgen hebben. Dat weet ook Frans die zijn kinderen nu al twaalf jaar niet heeft gezien.

Eind februari 2006 wordt Frans aangehouden op verdenking van mishandeling en veelvuldige verkrachting van zijn ex-partner Fabiana. Frank kreeg zes weken voorarrest.

 “Hij werd vrijgelaten op voorwaarde dat hij geen contact meer opnam met zijn ex en kinderen.”, aldus de ex-advocaat van Frans, Bart Swier. Voor de arrestatie nam Frans de volledige zorg voor de kinderen op zijn rekening. 

Fabiana heeft bewijs tekort

In 2009, 6 maanden na het eindigen van zijn relatie van 20 jaar, wordt Frans gearresteerd. Hij is beschuldigd van verkrachting door zijn ex. Zes weken lang zit hij vast in voorarrest. Drie-en-een-half jaar later is de rechtszaak. En in de tussentijd heeft hij zijn kinderen niet mogen zien. In de rechtbank in Breda wordt bewezen dat hij onschuldig is. De rechtbank is vernietigend in haar oordeel over het handelen van politie en justitie. Maar zijn kinderen heeft hij ook sindsdien niet meer gezien. De laatste keer was 9 jaar geleden.

“Een daad bij een zedenzaak laat vaak geen aantoonbaar letsel achter. Dat maken het moeilijk bewijsbare zaken”, Bart Swier.

Frans is desondanks nog niet tevreden en klaagt bij onder andere het LEBZ (Landelijke Expertise Bijzondere Zedenzaken) dat verder onderzoek deed naar de zaak. Het LEBZ constateert dat er in het politiedossier geen enkele onderbouwing voor de verdenking tegen Frans te vinden is en hij volkomen onschuldig is.

Centrum Seksueel Geweld

Zestien centra van Centrum Seksueel Geweld (CSG) zijn er in Nederland bijgekomen sinds de oprichting van het eerste centrum in 2012. Deze centra zijn voor ieder slachtoffer bereikbaar en beschikbaar. Susanne van Gog is coördinator bij CSG en vertelt wat er gebeurt als een slachtoffer zich meldt. Er wordt besproken wat een slachtoffer nodig heeft en of die de politie erbij wil betrekken. Het moment dat de politie erbij betrokken raakt hoeft er niet per se aangifte gedaan te worden. Het proces begint met een informatief gesprek. Tijdens dit gesprek wordt altijd gezegd dat een valse aangifte strafbaar is. CSG is een netwerkorganisatie. Alles wordt bij hen gedaan: medische zorg, nazorg en eventueel contact met de politie. Over de waarheidsvinding en aangiftes gaat de politie.  

Jongeren op straat in Tilburg

Komt het vaak voor dat jongeren ongewenst aangeraakt worden terwijl ze onder invloed zijn? En als dat gebeurt, doen ze dan ergens een melding? Tilburgse jongeren gaven hier hun antwoord op.

Audio gemaakt door: Margriet Verboom en Ciske van Pinxteren