Door Jente van Brakel en Demi Rutten

Mono, het betekent enkel. Eén ding tegelijk. Dat is het doel van de nieuwe campagne Rij Mono, die het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer tegen wil gaan. Waarom blijven we onze telefoon gebruiken in het verkeer ondanks de gevaren? En hoe beïnvloedt het gebruik van de telefoon het verkeer?

Emrys Dijkhuis-Reuvers, woordvoerster van het ministerie van infrastructuur en waterstaat, zegt: ‘’Veel mensen hebben last van Fomo (fear of missing out), zodra je een bliepje hoort word je eigenlijk al nieuwsgierig en wil je weten wat er binnen is gekomen. Daar is neurologisch onderzoek naar gedaan, zodra je dat seintje krijgt ben je al afgeleid. Je bent niet meer met je gedachte bij het verkeer maar vooral bij ‘Van wie zou het berichtje zijn?’”

Risico

Het risico op een ongeluk verdubbelt als je aan het bellen bent, zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Appen tijdens het rijden verhoogt het risico zelf met zes keer. ‘’Mensen doen het ondanks het risico toch door nieuwsgierigheid en sociale druk. Er wordt verwacht dat er meteen een reactie komt als je wat stuurt, het is tegenwoordig raar als je niet meteen reageert.’’

VVN en ANWB richten zich op verkeerslessen, zij hebben los van elkaar aandacht voor dit onderwerp en gaan allemaal op hun eigen manier Rij Mono gebruiken.

”In de auto zou ik hem niet moeten gebruiken.”

Patrick Rugenbregt, woordvoerder van SWOV  legt in de audio uit waarom het zo is dat mensen geneigd zijn om snel naar hun telefoon te grijpen tijdens het rijden.

TButterfly

Michael Kulkens, oprichter van Tommyboy legt in zijn video de bijzondere manier van omgaan met het overlijden van zijn zoon uit. Een man die, ondanks alle tegenslagen en commentaar van de mensen om hem heen, nog steeds praat over de dood.

”Ik heb samen met mijn zoon zijn grafrede geschreven, ik zat naast zijn lichaam en dacht na of hij iets wel of niet zou goedkeuren. Ik voelde aan wat er wel of niet in kon. Ik begon de tekst met vijf keer sorry, het voelde niet goed voor mij.Tommyboy zei altijd heel vaak sorry achterelkaar en dat wist iedereen van hem. Bij mezelf ging ik tellen hoe vaak hij het altijd zei, dat was zeven keer. Op het moment dat ik zeven keer sorry opschreef voelde ik me meteen een stuk beter.”

TButterfly Michael Kulkens from Demi Rutten on Vimeo.