Telefoons lekken nog steeds massaal informatie uit, vaak doordat de gebruiker het apparaat niet goed heeft beveiligd. Volgens de Consumentenbond blijkt dat veel bedrijven kunnen meekijken welke websites er worden bezocht.

Het probleem ligt voornamelijk bij het gedrag van de gebruiker. Telefoons zijn tot op een bepaalde hoogte beveiligd, maar wat er daarnaast nog gedownload of bezocht wordt is vaak niet te checken met de normale veiligheidsinstellingen. “Het belangrijkste onderdeel van de beveiliging, is de gebruiker” , vertelt Leon Bovendeur, online marketeer bij Lagarde groep. “Ga je vaak op onbeveiligde netwerken en stel je geen ‘lock’ in, dan is de kans op fraude natuurlijk groter.”

Niet slim

Je doet tegenwoordig je bankzaken op je telefoon, je stuurt belangrijke bestanden via de mail-app en je stuurt foto’s van je kinderen naar de familie. Allemaal dingen die we niet graag met de hele wereld delen, toch lopen we massaal zonder goed beveiligde telefoon rond. Een simpele adblocker, die er voor zorgt dat marketingbedrijven jou niet kunnen volgen op internet, lijkt al te veel gevraagd. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat zelfs 95 procent van de mensen geen adblocker geïnstalleerd heeft op hun telefoon.

Tips

Je smartphone zelf beveiligen is dus de enige optie. Leon Bovendeur gaf ons de volgende tips: