Wie zijn muziek op Spotify wil publiceren zonder platenlabel, hoeft niet langer te treuren. Zij kunnen nu ook platen publiceren via het muziekplatform Spotify. Het klinkt als een uitkomst voor de muziekmaatschappij, maar de vraag is of de kwaliteit van de muziek dan wel gewaarborgd blijft.

Procedure

Corné van den Boogert, bassist van de band Crashing Bats, vertelt over zijn ervaring met de publicatie van nummers via een speciale website. “Daar loop je een procedure door en vul je formulieren in op verschillende pagina’s. Daardoor ga je akkoord met een aantal zaken als copyright en dergelijke.” Volgens Van den Boogert kun je er ook voor kiezen om je tracks vast te laten zetten bij BUMA STEMRA. Als je hierbij aangesloten zit, heb je recht op een vergoeding als je nummer ergens voor gebruikt wordt.

Platform

Zonder platenlabels werken biedt een bepaalde vrijheid, maar je nummer wordt dan niet beluisterd door een professionele maatschappij. Van den Boogert: “Het is onze keuze geweest om te kijken hoe wij zoiets zelf zouden doen. We hebben mails naar platenlabels gestuurd, maar hier geen antwoord op gehad. Vanuit het Haags Popcentrum hebben wij de tip gekregen om het zelf te doen via Tunecore of CDbaby.” De band heeft daarna zelf onderzoek gedaan naar een geschikt platform.

Management

Crashing Bats gaat nu wel tekenen bij een platenlabel. “De overall procedure van aanmelden bij een platform, van aanmelding tot aan de release, ging makkelijker dan ik had verwacht.” De taken worden vanaf nu anders verdeeld. Zo mag Crashing Bats geen feesten meer boeken, tenzij het via het management gaat. Van den Boogert: “Wij hebben nog steeds de vrijheid om nee te zeggen tegen optredens. Het scheelt voor ons heel veel werk, want we zitten niet meer met het feit dat we ons druk hoeven te maken over alles klaarmaken. Dat wordt dan geregeld.”

Marketing

Singer-songwriter Orlando van Diepen regelt zijn zaken ook zonder tussenkomst van een platenlabel. Hij had er moeite met publiceren, omdat je zelf alle marketing moet doen. Toch heeft hij er bewust voor gekozen. “Ik was nog niet in contact met een platenmaatschappij, dus ik had simpelweg geen andere keus.” Van Diepen publiceert zijn tracks via Jamvana, een bedrijf dat jouw muziek op Spotify zet.

“Het contact dat ik had met Jamvana was voorspoedig. Je kan een deal maken: of het is gratis en ze krijgen een percentage van de opbrengst, of je betaalt een maandelijks bedrag en ontvangt alle opbrengst.” Van Diepen merkt nog niet veel van eventuele bekendheid door het platform.

Songflow

Yorick van Norden is wel aangesloten bij een platenlabel. Hij is niet van mening dat er een groot verschil in publicatie zit bij het wel of niet hebben van een platenlabel. “In principe werkt het hetzelfde. Of jij publiceert het, of het wordt voor je gepubliceerd,” aldus Van Norden. Hij heeft ook wel eens zonder platenlabel gepubliceerd. Dit ging via Songflow, een website die er nu mee gaat stoppen.

Label

Van Norden over samenwerken met een label: “Met een label doe je vaak nog een final check. Je kijkt of alles goed is, of het lied klopt, wat er wel en niet met hoofdletter moet en of de spelling correct is.” Zijn platenlabel, Excelsior Recordings, werkt met tussenpartij Fuga. “Het is een grote partner die niet werkt met individuen, maar met labels. Ze zitten regelmatig rond de tafel met editors. Dus als zij ernaar luisteren dan is de kans groter dat je in de juiste playlist wordt gezet.”

Bekendheid

Spotify heeft er in zekere mate wel voor gezorgd dat Van Norden meer bekendheid heeft. “Het is moeilijk te meten, maar ik sta weleens in afspeellijsten zoals New Music Friday en Discover Weekly en je merkt dat je daardoor veel meer luisteraars krijgt.”

Spotify kiest zelf de artiesten uit die zonder platenlabel mogen produceren.