Voormalig VVV-speler Lennart Thy won gisterenavond bij het FIFA-gala de Fair Play Award. De 26-jarige spits liet in maart de wedstrijd VVV – PSV aan zich voorbijschieten om stamcellen te doneren.

Zeven jaar geleden stond Thy, als speler van Werder Bremen uit Duitsland, zijn DNA af om in de toekomst eventueel iemand met bloedkanker te helpen. In maart van dit jaar heeft de Duitser dit daadwerkelijk gedaan. De DNA-match van Thy leed aan leukemie en onderging een stamceltransplantatie. Daarom besloot Thy om niet mee te spelen. Desondanks werd hij in die wedstrijd verkozen tot ‘Man van de Wedstrijd’ door het publiek. Voor zijn beslissing om de stamceltransplantatie te verkiezen boven het duel tegen PSV, kreeg Thy van over de hele wereld complimenten.

Nieuwe donoren

20.000 mensen werden door de actie van Thy, die nu voor het Turkse BB Erzurumspor uitkomt stamdonor. ‘’Toen ik de keuze moest maken tussen een wedstrijd spelen tegen PSV en iemand helpen was het geen keuze. Ik deed het gewoon. Het beste aan dit verhaal is dat er sinds die tijd duizenden nieuwe donoren zich hebben aangemeld in Nederland. Dat is voor mij het belangrijkste”, zei Thy in vloeiend Engels.

Stamceltransplantatie

In de vijf dagen voor de transplantatie moest de spits zich laten injecteren met groeihormonen. De stamcellen die daardoor vrijkwamen werden op 15 maart afgenomen in het ziekenhuis in Keulen. Daar lag Thy vijf uur aan de infusen. Via dit infuus kreeg zijn donor gezonde stamcellen van Thy. Deze zorgen ervoor dat de patiënt weer goedwerkende bloedcellen kan aanmaken.

Wie wonnen er de afgelopen vijf jaar de FIFA Fair Play Award?