Luka Modrić heeft voor het eerst in zijn carrière beslag gelegd op The Best FIFA Men’s Player Award. De Kroaat kreeg meer stemmen dan zijn voormalig ploeggenoot Cristiano Ronaldo en Mohamed Salah. Daarmee verbrak de Real Madridspeler een langdurige reeks.

Met Luka Modrić was er namelijk weer een andere winnaar van de belangrijke prijs dan Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. De afgelopen tien jaar was het telkens een van de twee die er met de trofee vandoor ging. Nooit was de individuele strijd tussen twee voetballers zo groot als die van de Argentijn en de Portugees.

Twijfel over prijs

Voor het eerst sinds 2007 wint weer een middenvelder de belangrijke prijs. Yadran Blanco, sportjournalist van BN De Stem, is het niet helemaal eens met de keuze voor de Kroaat. “Ik vind het prima dat iemand anders de prijs wint, maar ik vind niet dat Luka Modrić de beste speler van de wereld is. Er is geen enkele twijfel over wie de beste speler ter wereld is. Dat is natuurlijk Messi.”

Messi verscheen niet op het podium en eindigde zelfs op de vijfde plaats. “Hij kan er ook niets aan doen dat hij een slecht team om zich heen heeft bij de Argentijnse selectie.” Dat is volgens Blanco ook de reden dat Modrić de prijs binnen heeft gesleept. “Modrić won in één seizoen de Champions League en bereikte met Kroatië de finale van het WK.” Daarom vindt Blanco dat de naam van de prijs een andere naam moet krijgen. “De naam van de prijs staat voor de beste voetballer van dit jaar, maar het wordt gebaseerd op de speler met het beste seizoen. Eigenlijk moet duidelijk gemaakt worden dat de prijs gaat naar de speler met het beste seizoen.”

Niet altijd terecht

Een aantal jaar geleden was er ook al twijfel over de uitreiking van de prijs. Blanco: “In 2010 had Iniesta of Xavi de prijs moeten winnen. Zij deden het geweldig bij Barcelona en wonnen het WK met Spanje, maar Messi kreeg de prijs.” Ook vier jaar later, op het WK in 2014, kreeg Messi een prijs waar veel vraagtekens achter werden gezet. “Hij werd vernoemd tot beste speler van het toernooi, maar ook al bereikte Argentinië de finale, Messi raakte dat toernooi geen knikker.”

Toekomst

Over een paar jaar zullen Messi en Ronaldo gestopt zijn en is er weer plaats voor andere talenten. “Dan is er zeker meer kans voor andere jongens. Wie de prijs dan gaat winnen? Veel mensen zullen zeggen dat Neymar of Mbappé ‘m zal winnen, maar ik denk dat je in een betere competitie moet spelen dan in de Ligue 1. Je kunt goede prestaties neerzetten met je land, maar ook op clubniveau denk ik dat je een groot succes moet boeken. Ik zou daarom mijn geld op Asensio zetten. Met zijn talent kan hij in de toekomst voor Real Madrid en het Spaanse elftal een dragende speler worden.”

Michiel Kuipers