Kassageluiden, achtergrondmuziek en vakkenvullers. Ze verdwijnen iedere dinsdagochtend in de Albert Heijn in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Het filiaal introduceerde vanochtend tussen 8:00 en 9:00 uur als eerste supermarkt in Nederland een uur met zo min mogelijk prikkels.

Het idee om tijdens een zogenaamd prikkelarm uur storende geluiden te beperken is al bekend in Groot-Brittannië. Nu heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) het concept toegepast in Nederland om prikkelgevoelige mensen op een prettige manier boodschappen te laten doen.
Juli Luickx, woordvoerster en initiatiefnemer van de NVA geeft aan dat dit prikkelarme uur niet alleen geschikt is voor mensen met Autisme; ook mensen met niet aangeboren hersenletsel of een burn-out kunnen meer moeite hebben met het verwerken van prikkels. “Het zijn mensen die gewoon willen deelnemen aan de maatschappij. Zelf je boodschappen kunnen doen is voor iedereen gewoon hartstikke fijn”, aldus Luickx.

Aanpassingen

Tijdens de ontwikkeling van het prikkelarme uur vond de NVA het belangrijk dat mensen met Autisme hierin betrokken werden. Zij konden immers als beste aangeven waar zij zich het meest aan storen. Luickx: “We hebben vooral gekeken naar welke aanpassingen mogelijk zijn. “Er zijn mensen die zich storen aan het gezoem van de vriezers, maar die kun je natuurlijk niet zomaar uitzetten.” Aanpassingen die wel gerealiseerd konden waren zijn onder andere het dimmen van het licht en het uitzetten van de achtergrondmuziek en de kassageluiden. Prikkelbronnen zoals ouders met jonge kinderen zullen volgens supermarkt manager Cindy Remmits-Mateijsen niet van significante invloed zijn: “Het is vaak zo dat mensen die gevoelig zijn voor prikkels alleen reageren op onverwachte prikkels. Als zij een moeder met een kindje zien dan kan gehuil of geschreeuw een verwachte prikkel zijn.” Kleine kinderen zijn daarom gewoon welkom tijdens het prikkelarme uur.

Sint-Michielsgestel

In de tijd dat Luickx het concept van het prikkelarme uur nog aan het ontwikkelen was, deed zij een oproep aan diverse supermarkten voor een samenwerking. De Albert Heijn in Sint-Michielsgestel was de enige supermarkt die gehoor gaf aan deze oproep. De beslissing om dit initiatief ook als eerste te lanceren in Sint-Michielsgestel is volgens Remmits-Mateijsen een logische: “Kentalis, een instituut voor doven, blinden en mensen met een communicatiestoornis is gevestigd op een steenworpafstand. Het idee van een prikkelarm uur past daarom goed bij Sint-Michielsgestel.”

Succes

Het hoofdkantoor van Albert Heijn heeft al laten weten om bij succes in Sint-Michielsgestel het prikkelarme uur ook bij andere filialen te introduceren. Volgens Remmits-Mateijsen kan er zeker gesproken worden over een succes. “Het is hartstikke positief ontvangen”, vertelt ze. “De niet prikkelgevoeilige klanten zijn zelfs gaan fluisteren om de rust te bewaren. Klanten die wel gevoelig zijn noemden het ‘een oase van rust.’” De NVA hoopt dat het prikkelarme uur zich uitbreidt door het hele land. Luickx: “Wij willen het liefst dat alle supermarkten hiermee aan de gang gaan en dat het normaal wordt dat dit soort uren er zijn en rekening gaan houden met mensen die prikkelgevoelig zijn.”