Elk jaar komen er teleurstellende cijfers over de zorgpremie. Dit jaar maakt het ministerie bekend dat de zorgpremie flink omhoog gaat namelijk met tien euro. Een week later laat zorgverzekeraar DSW weten dat de zorgpremie wordt verhoogd met maar 4,50 euro. Marcel Canoy, adviseur bij Autoriteit Consument en Markt, noemt dit een ‘rituele dans’.

Een week geleden schrok Nederland nog bij het bericht van een stijging van tien euro per maand. Met het bericht van vanochtend wordt die schrik gedempt. Elk jaar wordt de zorgpremie door het ministerie te hoog ingeschat. Hieronder een overzicht van de afgelopen jaren.

De zorgpremie van het komende jaar wordt minder hoog dan we in eerste instantie dachten. Dat is fijn, maar waarom verschillen de cijfers tussen ministerie en zorgverzekeraars zo erg? “Het is simpel, maar veel mensen snappen niet dat de minister van Volksgezondheid voor Prinsjesdag met een cijfer moet komen. Het Centraal Plan Bureau (CPB) geeft een beeld van de gestegen kosten, maar de zorgverzekeraars kiezen de premies. Zij houden niet van te grote schommelingen.

Volgens Canoy zetten verzekeraars buffers in als de kosten stijgen. Deze buffers zijn wettelijk verplicht. Zorgverzekeraars moeten reserves houden om schommelingen in de zorgvraag te voorkomen. Dit zorgt er dus voor dat premies niet teveel kunnen stijgen.