Het WK wielrennen in Innsbruck staat voor de vrouwen op het punt van beginnen met een 27,8 km lange tijdrit. Deze liveblog voor de actuele nieuwtjes, feiten en statistieken. De kans dat het podium voor het eerst unaniem uit Nederland komt is reëel met drie klasbakken als Van Vleuten, Van Dijk en Van der Breggen. Kan de concurrentie iets beginnen tegen deze hevige concurrentie van oranje dames? 

13:30

WK 2018: Voorbeschouwing individuele tijdrit vrouwen

13:50

13:56

Volledige startlijst voor tijdrit met in het speciaal natuurlijk de vier Nederlanders.


14:08

De vierentwintigste editie van het wereldkampioenschap tijdrijden voor vrouwen staat op het punt van beginnen. Hoog tijd voor een overzicht van eerdere jaren:

In 1994 werd  de Amerikaanse Karen Kurreck de eerste vrouwelijke wereldkampioene in deze tak van de sport. Tot nu toe heeft de Verenigde Staten zes keer de titel gepakt met de 43 (!) jarige Amber Neben als recentste in 2017. In 2008 was het voor haar ook al raak.

De andere ex-wereldkampioene aan de start die ook vandaag behoort tot een van de outsiders is de Duitse Lisa Brennauer die in 2014 zegevierde. De titel van recordhoudster aller tijden staat nu op de naam van de Franse Jeannie Longo die in de periode van  1995 tot 2001 vier keer toesloeg.

Drie Nederlandse vrouwen mogen zich wereldkampioen tijdrijden noemen. Twee daarvan staan ook vandaag aan de start: Ellen van Dijk (2013) en regerend titelhoudster Annemiek van Vleuten. Leontien van Moorsel was twee keer eerder de gelukkige.

14:12

Lucinda Brand treedt als dark horse in de schaduw als vierde Nederlandse deelneemster. Ze werd derde tijdens het NK en in de klimtijdrit van de Giro Rosa en kan dus prima uit de voeten op dit glooiende parcours.

14:20

Bondscoach Thorwald Veneberg ziet de enorme concurrentie binnen de vrouwelijke nationale ploeg voor de tijdrit als een bonuspunt. “In de voorbereiding en tijdens de rit geeft ieder dan net iets extra’s”, zo meldt hij in een telefonisch interview bij de podcast van het AD. Ellen van Dijk zegt in dezelfde podcast ook dat het héél apart is om de grootste concurrenten in je eigen ploeg te hebben, maar dat iedereen voor de tijdrit toch meer werkt volgens zijn eigen plan. “Het Nederlandse team kan met deze wielrensters alleen maar verliezen. Ik ben zelf tevreden als ik het maximale uit mezelf haal.”

14:30

Voor het geval je niet fan bent van de wielercommentatoren van de NOS op NPO 2 kun je altijd overschakelen naar Eurosport. Met Karsten Kroon en José Been.

14:35

Het EO programma Andries is klaar. Nu kan het jaarlijkse wereldkampioenschap rijden tegen de klok bijna beginnen. Om 14:46 is het de beurt aan de eerste Nederlander: Lucinda Brand.

14:43

Als we kijken naar de uitslag van de ploegentijdrit van zaterdag zou dit het podium zijn van alle kanshebsters:

  1. Trixi Worrack (Canyon Sram)
  2. Anna van der Breggen (Boels-Dolmans)
  3. Lucinda Brandt/Ellen van Dijk/Leah Kirchmann (alle drie van team Sunweb)

14:46

Vier startplekken is een luxe voor de Nederlandse equipe. Omdat we de huidige wereld- en Europees kampioen in de ploeg hebben is er dus die plek extra.

14:47

Lucinda Brand aan de start. 3,2,1 GO!

14:50

Ben je toevallig bij onze Zuiderburen of heb je meer zin in de Vlaamse wielerklanken? Het wordt natuurlijk ook op Sporza uitgezonden.

14:53

Joris van den Berg en huidig kampioen op de weg Chantal Blaak nemen de honneurs waar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

14:54

Outsider Longo Borghini is aan het inrijden en start over tien minuten. De Italiaanse is vooral een goede klimster.

14:56 

Nu nog vrij onbekende wielrensters uit alle windstreken. Over een uur is de laatste van vandaag, Annemiek van Vleuten, ook onderweg.

15:04

Het parcour dan van vandaag. Waar bij de mannen een pittige klim moet verteerd worden bij de tijdrit komt er bij de vrouwen minder echt steil werk aan te pas. De eerste 10 kilometer zijn vlak en daarna gaat het op en af met klimpercentages van gemiddeld 4%. De rit duurt nogmaals 27,8 km.

15:06

De Italiaanse Longo Borghini is ondanks haar grote naam een outsider voor het podium. Niet een topfavoriet voor de eindwinst zoals Annemiek van Vleuten.


15:08

Talentvolle exotische rensters van landen met een mindere wielertraditie als Griekenland, Paraguay en Argentinië kunnen uitkomen onder de UCI vlag.

15:10

Ex-wereldkampioene Lisa Brennauer is van start gegaan. Het eerste (op voorhand) echte grote kanon rijdt nu voor haar potentiële tweede wereldtitel.

15:13

15:15

Vandaag ook aan de start: Elena Pirrone werd twee dagen geleden onttroond als wereldkampioen beloften tijdrijden door Rosemarijn Ammerlaan.

15:17 

Wat denk jij? Wie wordt de winnares vandaag? Een Nederlandse of toch iemand buiten onze grenzen? Vul de poll in bovenaan deze liveblog.

15:20

Ja, op haar terrein waar ze vol door kan stoempen is Ellen van Dijk nu bezig aan haar race.

15:23 

De Canadese Kirchmann is op het tussenpunt vijftien seconden sneller dan Brand.

15:25

De leidende tijd van Lucinda Brandt is 36:07. Het slijm van de loodzware inspanning is te zien.

15:29

Het tussenpunt waar Kirchmann de leiding overnam van Brand staat trouwens op 18.1 km.

15:30 

Foutje in de voorspelling! Borghini loopt half minuutje achter bij tussenpunt en kan fluiten naar een podiumplaats.

15:32

Zes seconden! Dat is de voorsprong van Van Dijk bij het tussenpunt. En het wordt minder en minder als het omhoog en omlaag gaat.

15:35

Een penibele voorsprong van ruim 15 seconden telt de eindtijd van Kirchmann op Brand.

15:37

15:40

Close call voor Van Dijk. Ze loopt op het moment vier seconden achter op de Canadese lijstaanvoerdster en Brand hijgt er maar tien seconden achter.

15:42 

Borghini gefinisht. Niet gevaarlijk voor eremetaal. Zal zich waarschijnlijk meer roeren aankomende zaterdag bij wegwedstrijd.

15:44

Anderhalve tel sneller! Ellen van Dijk op de hotseat! Van Dijk, Kirchmann en Brand zijn het podium op het moment. Nog 12 minuten tot het startschot van de nummer laatst Van Vleuten.

15:47

Brennauer stel teleur! Bijna anderhalve minuut langzamer dan Van Dijk! Niet in haar beste vorm dus.

15:50

Van der Breggen rijdt enkele luttele seconden onder het schema van Ellen van Dijk.

15:51

Een dijk van een tijd, dat is waar Anna van der Breggen mee bezig is. De marge met Van Dijk groeit naar 15 seconden.

15:52

Pirrone is begonnen!!!!!!

15:55

Bijna een halve minuut is de voorsprong voor Van der Breggen. Van Dijk naar plek 2 als ze niet instort.

15:56

Tweemalig wereldkampioene Neben is onderweg. Als 43-jarige is ze nu waarschijnlijk te oud, al moet je nooit een ex-kampioene afschrijven.

15:59

Worrack, Neben en Kirchmann zijn nu de enige echte veteranen die een volledig Nederlands podium kunnen voorkomen. Anna van der Breggen gaat naar de veertig seconden voorsprong.

16:02

Chinese renster neemt de afslag van de auto’s. Op ruim zes minuten achterstand finisht ze dan na een belabberde voorbereiding en race. Volgende keer beter.

16:05 

Een heuse tweestrijd tussen Van der Breggen en Van Vleuten. Al heel het jaar door zijn ze elkaars rivalen. Van der Breggen was beter in het voorjaar, Van Vleuten heerste in de Giro Rosa en La Course.

16:07

Anna van der Breggen gaat de koppositie overnemen met een verschil van………..56 seconden. Probeer dat maar eens te verbeteren. Alle druk komt nu op Van Vleuten.

16:10

Van Vleuten is onderweg, met tien seconden als magere voorsprong op Van der Breggen. Blijft ze binnen de 56 seconden van Van der Breggen, dan is het hoogstwaarschijnlijk een oranje podium. Lijkt slechts nog een formaliteit, maar in welke volgorde?

16:13

Appeltjes van oranje op het podium ja!

16:15

Pirrone wordt niet in beeld gebracht door de regisseur en haar tussentijden evenmin en Neben staat op zo’n 50 seconden. Dus een Hollands trio wordt zowaar werkelijkheid in deze uitputtingsdiscipline.

16:19

Het groeit naar 17 seconden! Tenzij Van Vleuten instort lijkt de prolongatie van haar tijdrit regenboogtrui in de maak.

16:21

Annemiek kan nu ook doorrijden naar Neben toe als richtpunt. De oude Amerikaanse wordt door de acht jaar jongere Nederlandse in de komende kilometers ingehaald.

16:24

Aldus AD wielerjournalist Thijs Zonneveld.

16:26

Je zou het bijna vergeten maar alle respect en lof voor de Canadese Kirchmann. Het had weinig gescheeld of zij had het WK-brons in haar palmares kunnen zetten.

16:28

Wat krijgen we nu? Het verschil slinkt naar twintig secondes. Een teken aan de wand?

16:30

Mijn excuses, de Italianen bakken er niets van. Nog niet eens in de buurt. Pirrone is ongetwijfeld goed voor de toekomst maar nu is het vooral ervaring opdoen.

16:32

16:33

Het is voorbij. Annemiek van Vleuten bekroont haar verjaardag met een heel mooi toernooi. 29 seconden telt het verschil. Een gouden medaille en het wordt nu een cliché, voor het eerst in de WK geschiedenis een volledig Nederlands podium!

16:36

16:38

Tot dusver de liveblog. Wat een dag, wat een race en wat een uitslag.