De eerste bekerwedstrijden van het nieuwe seizoen stonden gisteren op het programma. Daar zaten een aantal verrassingen bij. RKC Waalwijk versloeg op eigen veld NAC Breda, Excelsior gaf een 2-0 voorsprong weg tegen NEC, maar de echte stuntploegen waren AFC en Noordwijk.

Beide ploegen kregen het voor elkaar om als amateurclub een ploeg uit de professionele divisies uit te schakelen. Noordwijk wist af te rekenen met Sparta Rotterdam, terwijl AFC Keuken Kampioendivisionist Telstar oprolde: 5-0.

Geschiedenis

Het was niet de eerste keer dat een ploeg voor een daverende stunt zorgdein de historie van de KNVB-beker. De afgelopen jaren waren er diverse tweede- en derdedivisionisten en zelfs hoofdklassers die een profclub van het kastje naar de muur stuurden.

Feest

AFC rekende gisteren af met Telstar met klinkende cijfers. De 5-0 overwinning is hiermee de grootste zege van een amateurploeg tegen een profclub in de beker. Henny Kottmann, verenigingsmanager van de Amsterdammers, was uitermate tevreden over de prestatie van zijn club: “Het team bestaat uit strijdlust, passie en karakter. Ook is de sfeer binnen het team perfect. Stiekem hoopte we op een stunt, en we wisten dat we de kans zouden krijgen, maar deze uitslag had niemand hier verwacht.”

De overwinning werd gevierd, en het bier vloeide in de kantine. Kottmann: “Het was zeer gezellig. Telstar was heel snel weg, wat het extra leuk maakte. Dit smaakt zeker naar meer.” Sinds dit jaar is de loting voor de volgende ronde altijd op zaterdag, maar dat deert Kottmann niet: “Wij gaan nog even nagenieten van dit moment. Wat ik hoop? Volgende ronde nog een makkelijke tegenstander op papier en dan de laatste zestien halen. Dan willen we wel spelen in de Arena of in de Kuip.