Uit onderzoek van de Newcastle University blijkt dat een streng dieet helpt bij het afkomen van diabetes type 2. Toch is niet elke diëtist is juist geschoold om hierbij te helpen.

Het dieet is een koolhydraatarm dieet. Door middel van het dieet kunnen de patiënten het medicijngebruik langzaam afbouwen. Diabetespatiënten kunnen niet alleen aan zo’n streng dieet beginnen omdat het onverantwoord is. Het benaderen van een diëtist of een diabetesverpleegkundige is daarom een pré. Toch zijn er nog steeds heel veel diëtisten die niet opgeleid zijn om hierbij te helpen.

Diëtisten moeten naast een opleiding ook cursussen volgen en bepaalde scholing krijgen. ‘’De scholing die wij krijgen is gebaseerd op bepaalde voorschriften. Het koolhydraatarme dieet gaat daar tegenin, omdat de regels anders zijn dan die van een normaal dieet. Diëtisten willen er vaak niet aan beginnen, omdat ze er niks van af weten of omdat het tegen hun principes in gaat. De diëtist maakt dus zelf de keuze of zij extra scholing wil om diabetespatiënten te helpen’’, verteld de Eindhovense diëtiste Andrea Boullart, die een eigen praktijk heeft.

Rubik Nazarian, oprichter van DAI-artsen, erkent dat velen diëtisten niet bekend zijn bij het behandelen van diabetes type 2 door middel van een dieet. DAI-artsen geeft verschillende scholingen aan diëtisten. Zo ook de scholing voor diabetes type 2 die in oktober begint. ‘’Mijn ervaring uit de praktijk is dat lang niet alle diëtisten goed opgeleid zijn om dit type diabetes te behandelen. Er is ook veel verschil in kwaliteit. Daarom denk ik dat het verplicht moet zijn om scholing te krijgen voor diabetesdiëten. Het is een actueel thema en vanuit diabetespatiënten is de drang er zeker. Dat een opleiding voor een koolhydraatarmdieet verplicht zal worden, zit er dus wel aan te komen.’’