Eredivisie-clubs als Heerenveen, FC Utrecht en FC Groningen hebben te kampen met flink wat lege stoeltjes. Dit blijkt uit een artikel dat de NOS in samenwerking met sportstatistiekbureau Gracenote. Leeft voetbal minder dan voorheen?

Pieter Nieuwenhuis is sporteconoom en vertelde een tijdje terug in een interview met
Voetbal International dat de lege stoeltjes vooral komen door het matige niveau op de velden.

”De terugloop heeft alles te maken met het slechte voetbal dat we krijgen voorgeschoteld. FOX en Studio Sport moet je vooral zien als reclamemiddel om mensen naar het stadion te lokken. Thuis op de bank zien mensen geen geweldig voetbal en dus is er ook geen meerwaarde om er live bij te zijn.”

Reon Boeringa is SC Heerenveen-watcher voor Voetbal International en ook hem valt de afname in stoeltjes op.

‘’De situatie van SC Heerenveen is te vergelijken met die van FC Groningen. De Eredivisie stond jaren geleden veel beter aangeschreven dan nu, waar we 10 jaar geleden nog spelers als Afonso Alves in Heerenveen hadden, moeten we het nu doen met een Morten Thorsby. Doordat het niveau en aanzien zo gekelderd is, zijn er minder bezoekers. Bij Heerenveen zijn er echter nog wel andere dingen gebeurd. Door de jaren heen zijn er veel conflicten geweest, van ontslagen trainers tot fricties tussen bestuurders en directeuren. Dit heeft er toe geleid dat de achterban een behoorlijke deuk heeft opgelopen, en er dus minder aanhang is.’’

Op de vraag wat Heerenveen eraan doet om de plekjes weer te vullen is Boeringa duidelijk.

‘’Dat gaat erg moeilijk, Heerenveen zit eigenlijk in een vicieuze cirkel. Op het moment dat je als club veel inkomsten mist doordat er minder seizoenkaarten/losse kaarten verkocht worden dan loop je veel inkomsten mis. Inkomsten die je bijvoorbeeld in betere spelers zou kunnen steken om de club aantrekkelijker te maken. De lege stoeltjes hebben ook invloed op bijvoorbeeld sponsoren. Voor hen is Heerenveen nu minder aantrekkelijk als partner. Dit zorgt allemaal voor minder inkomsten en dus als obstakel in het zorgen voor een vol stadion.’’