Het kabinet twijfelt om de AOW-leeftijd van 67 pas in 2025 in te laten gaan. Dit is omdat zij 60-plussers willen laten wennen aan het idee langer te moeten werken. Als je jong bent heb je zeker nog een lange weg te gaan. Dan moet je waarschijnlijk doorwerken tot na je 71ste.

Als je na 1990 geboren bent is er nog geen gemiddelde levensverwachting bekend voor het moment dat je 65 wordt. Iedereen geboren na 1990 zal waarschijnlijk doorwerken tot hij of zij 71 jaar en drie maanden is. In de grafiek kun je bekijken wanneer je ouders ongeveer AOW-gerechtigd zijn.

Bron berekening: wijzeringeldzaken.nl

Wouter Vrooland is psycholoog voor werknemers en werkgevers. Vrooland vindt dat je als jongere je toekomst rooskleurig tegemoet kunt zien als je weet dat je nog heel lang moet doorwerken. Hij vertelt waarom en geeft een aantal tips:

Waarom moeten mensen aan het idee wennen dat ze langer moeten werken?
“Ik denk niet dat dat voor iedereen geldt. Sommige mensen vinden het helemaal prima om tot hun 67ste te werken, misschien zelfs wel langer dan dat. Voor andere mensen is het wel lastig. Mensen die aan het eind van hun carrière denken te zitten en er dan nog een aantal jaren bij krijgen kunnen dit als zwaar ervaren.”

Als je twintig bent moet je misschien nog vijftig jaar doorwerken. Hoe moet dat dan als je nu al burn-outklachten hebt?
“Jongeren die aan de voet van hun carrière staan kunnen zich soms niet voorstellen dat ze nog minstens vijftig jaar moeten werken. Maar als je jong bent heb je een heleboel mogelijkheden om je carrière leuk te maken. Het ligt er aan of jouw karakter past bij het werk dat je doet. Bijvoorbeeld een journalist heeft vaak te maken met deadlines. Dat levert soms stress op. Dan moet je op de onderwerpen zitten waar je je fijn bij voelt en waar voldoende uitdaging in zit voor jou persoonlijk.

Als je op je twintigste al een burn-out krijgt heb je die niet voor niks gekregen. Het is deels de maatschappij met alle prikkels. En dat je altijd maar bereikbaar en alert moet zijn. Het zou mooi zijn als er iets aan de maatschappij verandert, maar daar zou ik niet op gaan zitten wachten. Het is ook deels hoe jij omgaat met al die prikkels. Je kunt de hele dag van alles op de hoogte willen zijn en met je werk bezig zijn, maar je moet ook momenten van rust kiezen.”

Welk tips heb je voor jongeren die nog een lange carrière voor de boeg hebben?
“Faciliteer je eigen duurzame inzetbaarheid. Zorg voor je mentale en fysieke gezondheid en ga mee met de ontwikkelingen. Blijf op de hoogte van moderne technieken. Zorg ervoor dat je keuzes kunt maken. Leer een vak waar werk in is. Mocht dat banenperspectief verslechteren, zorg dan dat je er iets bijleert. Het liefst van tevoren al. Zorg dat je bij een zwaar beroep tijdig kunt doorstromen naar iets anders. Neem zelf de regie. En bedenk je regelmatig waar je over vijf jaar wil zijn. Als je niet blij wordt van de gedachte dat je over vijf jaar hetzelfde doet, pak dan die tijd om een andere kant op te kunnen.”