In de topsport draait het naast sport ook om publiciteit. Zo is Conor McGregor vaak in de media, maar die media-aandacht is niet altijd positief.

McGregor staat bekend om zijn arrogante houding. In de UFC haalt hij het bloed onder de nagels van zijn tegenstanders vandaan. ‘The Notorious’ maakt graag gebruik van die eigenschap.

Zijn provocaties gaan soms zo ver dat hij buiten de ring geweld gebruikt. Zo gooide hij onlangs objecten naar de bus van zijn huidige tegenstander Khabib Nurmagomedov. Andere vechters in die bus raakten verwond. De Politie gaf McGregor voor dit incident een boete en tijdige hechtenis. Deze actie leverde in de media veel publiciteit op voor McGregor.

McGregor gaat tekeer (bevat grof taalgebruik):

Dana White, CEO van de UFC, gaf McGregor geen boete, straf of schorsing. Iconisch UFC-commentator Joe Rogan zegt in een interview dat Conor McGregor een aparte behandeling krijgt. “Draai de rollen eens om. Stel dat Roy Borg (MMA-vechter die in de bus gewond raakte, nvdr) iets had gegooid naar de bus waar McGregor in zat en hij raakte gewond, dan was zijn carrière voorgoed voorbij.”

Quincy Schouten, vierdejaarsstudent SPECO, vindt slechte publiciteit ook publiciteit. “Soms is het goed om slecht in de spotlights te staan. Er wordt zo meer over je gesproken en dat is uiteindelijk voordeliger.” De student haalt rapper Boef als voorbeeld aan. “Hij is dan wel geen sporter, maar door zijn negatieve aandacht media, bij onder andere RTL Late Night, is hij wel bekend geworden en bracht hij vele nummer een hits uit.”

Nederlands voetbal

In het Nederlandse voetbal vinden er ook wel eens akkefietjes plaats met profspelers. Zo viel Sergio Padt, keeper van FC Groningen, een treinconducteur aan nadat bleek dat hij geen vervoersbewijs bij zich had. Padt raakte hierdoor zijn aanvoerdersband kwijt, maar verdere straffen bleven uit. “Hij hoeft verder geen consequenties te verwachten van ons”, vertelt Ron Jans, technisch manager bij FC Groningen, aan de Telegraaf. “Wij zijn hier bovendien niet de straffende partij. De zaak ligt bij het OM.”

In 2012 werd Jeffrey de Visscher, speler van FC Emmen, beschuldigd van wildpoepen. Hij werd midden in de nacht, terwijl hij stomdronken was, aangehouden waarna zijn rijbewijs werd ingenomen. Hij zou namelijk onder invloed achter het stuur hebben gezeten. De speler werd na het incident ook nog eens ontslagen door zijn club.