Tilburg- Chinees-Indische restaurants verdwijnen uit het straatbeeld. Daarom moet babi pangang, het gerecht dat niet Chinees of Indisch is, maar Nederlands, cultureel erfgoed worden. Dat zegt stichting Wij zijn Meer dan Babi pangang.

De Nederlands-Chinese Filmmaakster Julie Ng werkt samen met drie anderen aan een film over Chinese Nederlanders. “Wij zijn meer dan babi pangang,” zegt Jullie Ng.  Ze vertelde tijdens een interview met Hart van Nederland dat babi pangang helemaal niet Chinees is, maar een ’Nederlandse’ uitvinding. Volgens haar hangt het bovendien samen met een vooroordeel. „Destijds zeiden klanten tegen mij: goh, wat fijn dat je ouders een restaurant hebben. Dan kun je elke dag lekker babi pangang eten.” “Chinees ís babi pangang voor velen. Maar dat is helemaal niet zo. Er wordt continu bevestigd dat je anders bent.”

Verschil in smaak

Volgens een kok van het Chinese restaurant China Fan is babi pangang, dat hier in Nederland wordt gemaakt, niet te vergelijken met wat er in China wordt gemaakt. Het Nederlandse gerecht, dat alleen in smaak verschilt, kennen ze in China of waar dan ook op de wereld niet. Alleen in Nederland wordt het babi pangang genoemd.

Daarom is er een aanvraag gedaan bij de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland die voor UNESCO-werelderfgoed in kaart brengt om het gerecht op de Nederlandse cultuur erfgoed lijst te krijgen. Want voor veel Nederlanders is bami pangang niet meer weg te denken.

Voxpop in Delft