Het gaat al weken niet lekker bij Manchester United. Na zes speelronden staan The Mancunians op negen punten, met even zo veel punten achterstand op koploper Liverpool en zeven op Manchester City en Chelsea. Is het een dipje of is trainer Mourinho de reden achter de slechte resultaten?

Met nederlagen tegen achtereenvolgens Brighton & Hove Albion (3-2) en Tottenham Hotspur (0-3) was de seizoenstart slecht. Vorige week kwam promovendus Wolverhampton op bezoek en hield The Red Devils op 1-1.

Slechte resultaten

Alsof dat nog niet genoeg was, verloor Manchester United ook nog na penalty’s van Derby County in de strijd om de Carabao Cup. Frank Lampard, sinds dit seizoen voor het eerst trainer, versloeg zijn leermeester José Mourinho, waarmee hij grote successen boekte bij Chelsea. Old Trafford is niet meer dat angstaanjagend grote stadion waar elke tegenstander bang van wordt, maar de promovendi en zelfs ploegen uit lagere divisies mogen hopen op een stunt.

Kritiek

Mourinho krijgt al weken de volle laag over zich heen. Buiten het feit dat zijn ploeg al veel punten heeft verloren in de competitie, klagen de supporters ook over de speelstijl van hun club. United komt elke week op de proppen met het welbekende ‘parkeer de bus’, oftewel voor het eigen doel hangen en loeren op de counter. Mourinho staat bekend om deze tactiek, waar hij met Chelsea en Inter toch degelijke successen mee boekte. Echter wil dat met The Mancunians nog niet echt lukken. Anderhalf jaar geleden sleepte hij nog wel de Europa League binnen, maar naast de League Cup in hetzelfde seizoen won hij niks meer.

Süleyman Öztürk, verslaggever van Voetbal International, vindt die kritiek niet helemaal terecht: “Mourinho heeft tijdig een lijstje gegeven aan het bestuur welke vijf spelers er moeten komen. Daarvan kwam alleen Fred, maar dat was niet goed genoeg. Hij beschikt nu over een verdediging waarvan de helft al vijf jaar bij de club zit. Concurrenten Liverpool en Manchester City wel nieuwe versterkingen voor de achterste linie. Dat had Mourinho ook graag gezien.”

Dennis van der Hoven, collega van Öztürk, voegt zich bij deze mening: “Na de transferperiode is het chagrijn begonnen. Het lijkt of Mourinho expres spelers links laat liggen. Alexis komt niet meer voor in de plannen van de Portugees, net als dat talenten als Rashford en Martial vaker op de bank zitten dan hun lief is.”

Onderlinge discussie

In moeilijke tijden moet je als team sterk blijven en vertrouwen blijven houden, maar niets lijkt minder waar. Niet alleen supporters, maar zelfs spelers leveren kritiek op de speelstijl. Paul Pogba, sterspeler van The Red Devils, vond dat de tactiek aangepast moet worden in thuiswedstrijden. “Thuis moet je alleen maar aanvallen, aanvallen, aanvallen. Dit is ons huis”, vertelde hij aan Sky Sports na de remise tegen de Wolves. Dat schoot bij zijn trainer in het verkeerde keelgat.

Mourinho reageerde daarop om de Pogba’s aanvoerdersband af te pakken. De Fransman bleef daar koel onder, maar de vlam sloeg weer in de pan tijdens het duel met Derby County. Pogba kreeg rust en zat op de tribune en zag dat zijn ploeg de eerste helft weinig moeite had met de gasten. Schaterlachend was Pogba met ploeggenoot Andreas Pereira te zien op het Instagramverhaal van de ex-aanvoerder. Echter, door de slechte internetverbinding werd het filmpje pas geplaatst ná de wedstrijd, die uiteindelijk verloren werd na penalty’s. Het filmpje werd snel verwijderd door de Fransman, maar het was niemand ontgaan.

Ook trainer Mourinho niet. De volgende ochtend op de training gaf Paul Pogba alle stafleden een hand, maar toen hij zijn trainer een hand wilde geven, stak hij zijn hand niet uit en sneerde hij iets naar Pogba. Pogba verstijft helemaal op dat filmpje. De twee staan tegenover elkaar en beide gezichten staan op onweer.

Toekomst

De troebele relatie tussen trainer José Mourinho en middenvelder Paul Pogba heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Öztürk: “Mourinho hoopt Pogba in januari van de hand te doen en hij wil dat het bestuur van Manchester United achter hem staat. De club staat echter voor een dilemma. United kan volgend jaar zomer waarschijnlijk het meeste geld krijgen voor Pogba, maar Mourinho wil daar niet op wachten en hoopt op een winterse deal. United-voorzitter Ed Woodward legde vorige zomer ruim honderd miljoen euro voor de middenvelder neer. Het is afwachten.”

“Ik denk dat de beste optie is dat Pogba United verlaat. Voor hem zelf, maar zeker ook voor Mourinho’s carrière. Hoe Pogba onder Deschamps speelde op het WK was weergaloos, maar bij Manchester United krijgt hij een hele andere rol toegediend, vooral omdat Manchester United heel verdedigend speelt. Nu zijn aanvoerdersband ook is afgepakt, denk ik dat het over is tussen die twee.”

Van der Hoven sluit zich daarbij aan: “Pogba kan het beste de club verlaten in de zomer. Een tussentijds vertrek zal weinig veranderen. Paul Pogba is toch dé man en het boegbeeld in de kleedkamer. Als hij vertrekt, zal er een groot leider en persoon gemist worden op Old Trafford.”

What is it going to be? Pogba out or Mourinho out?