Gooische glorie: Kaasgroothandel De Groot-Verburg heeft een kaas ontworpen met een laagje 24-karaats bladgoud. Het etenswaar heeft een waarde van 3000 euro en is begin oktober te bewonderen in Houten. Marcel Verheul, Verkoop Adviseur van de groothandel, vertelt over het bijzondere initiatief.

“Het is gewoon een kaas, de Gooische Pikante. Maar bij deze zit er een bladgoudrandje omheen met het logo erin gestampt.” De kaas heeft twee keer eerder goud gewonnen voor ‘lekkerste oude kaas van Nederland’, wat de groothandel op het unieke idee bracht. Deze heeft besloten ter ere hiervan letterlijk gouden kaas te maken.

Prullenbak

Het bladgoud zit over de korst heen en dus niet in de kaas verwerkt. Voor een kilo kaas leg je als klant 250 euro neer. De vraag is wat men gaat doen met die korst, zodra ze hem van de kaas hebben gesneden. “Ja, waarschijnlijk de prullenbak in, dat weet ik verder niet. Dat is natuurlijk wel zonde,” aldus Verheul.

Goed doel

De bestemming van de kaas is tot nu toe onbekend. De Groot-Verburg heeft een actie georganiseerd waarmee je de kaas kunt winnen. Je moet als groothandel een lokaal goed doel nomineren dat volgens jou de 3000 euro waard is. Verheul zegt hierover: “Er zijn 250 verkooppunten die mee hebben gedaan aan de actie en we hebben drie genomineerden gekozen. De winnaar publiceren we op Facebook.” De winnaar ontvangt de kaas en kan deze in zijn of haar vitrine leggen of eventueel verkopen; het goede doel ontvangt dan de waarde van de kaas.

Goudsmid

De kans is dus groot dat het bladgoud in de prullenbak verdwijnt. Danielä Schoolkate, goudsmid, zegt dat het mogelijk is om het bladgoud om te smelten en er een nieuw sieraad van te maken. “Het is zonde om het weg te gooien, het goud heeft gewoon een waarde. Je kan het bij een groothandel tot 14-karaats of 18-karaats laten omsmelten, dat is gangbaarder dan 24-karaats. Je kan het goud natuurlijk ook gewoon verkopen.”