De huizenprijzen in Tilburg zijn sinds begin dit jaar flink gestegen. Een gemiddeld huis kostte in januari nog zo’n €358.000,-, in augustus was dit al €383.000,-. Gaat Tilburg de Amsterdamse huizenbubbel achterna?

Het duurde even, maar Tilburg slaat nu toch aan bij kopers. “In Tilburg stijgen de prijzen pas sinds zo’n anderhalf jaar”, meent makelaar Hanneke Naber. “De stad is achter gebleven ten opzichte van andere steden. Breda, Den Bosch en Eindhoven werden eerder populair onder kopers, Tilburg maakt dus een inhaalslag”, zegt Naber.

Gevaar op de huizenmarkt

De Zwitserse bank UBS bracht deze week een onderzoek uit waarin staat dat Amsterdam op plek 5 staat van plekken waar de grootste huizenbubbels zijn. Dat betekent dat er een grotere kans is dat de Amsterdamse huizenmarkt in kan storten, doordat de prijzen te hard stijgen. Na Amsterdam is Tilburg en omgeving de plek waar de huizenprijzen het hardst stijgen. Toch lijkt de stad niet Amsterdam achteraan te gaan. “Als het zo doorgaat zou er een bubbel kunnen ontstaan, maar we zien dat de prijzen weer iets aan het afvlakken zijn”, vervolgt Naber.

Moeilijker voor starters

De mensen die het meeste last zouden hebben van een dergelijke bubbel zijn starters. Dit is een groep die vaak een hoop moeite heeft met een huis kopen, omdat zij bijvoorbeeld te weinig spaargeld hebben om een hypotheek te krijgen. “Als de bubbel te groot wordt, dan wordt het heel moeilijk voor de starter om in de omgeving van het centrum nog iets te kopen”, besluit Nabers haar verhaal.