Wist je dat onderwaterhockey een sport is? Flippers aan en snorkel op. Deze onbekende, bijzondere sport heeft verspreid over het hele land 31 verenigingen. Vier van deze verenigingen komen uit Noord-Brabant. Argonauta uit Breda bestaat dit jaar vijftig jaar. Hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen bij een training.

Coachen aan de waterkant

De onderwaterhockeywedstrijden worden in Zeist gespeeld. Een keer in de zes weken komen alle Nederlandse clubs hier samen om twee wedstrijden te spelen. Coachen gaat onder water moeilijk. “Voor de wedstrijd bespreken we de tactiek in de kleedkamer. We  staan tijdens de wedstrijd langs de zijlijn om aanwijzingen te geven”, zegt Andee Karrenbelt, ex-wereldkampioen onderwaterhockey.

Sjors Verschuren zit momenteel bij de nationale jeugdselectie. “Ik begon eerst met snorkelen, daarna maakte ik de overstap naar onderwaterhockey. Mijn opa en vader speelden ook onderwaterhockey, dus dat maakte de overgang nog makkelijker.” Karrenbelt is blij met jeugdig talent, want niet iedereen kent onderwaterhockey. “Publiciteit creëren gaat vaak moeizaam, maar we proberen meer mensen naar de wedstrijden te trekken door onderwatercamera’s in te zetten.”

Door: Robbert Temmen

Olympische ringen

De ex-wereldkampioen onderwaterhockey stelt dat Frankrijk en Engeland momenteel dé grote hockeylanden zijn. “Nederland staat wel in de top vier van Europa. Vroeger waren we beter, maar door een verminderde aanwas van talenten hebben we tijd nodig om weer tot de absolute top te behoren.” Ligt een olympische toekomst dan misschien in het verschiet voor de sport? “Nee, het zou een droom zijn, maar onderwaterhockey is nog te klein om olympisch te worden”, concludeert Karrenbelt.   ​

Door: Ciske van Pinxteren en Robbert Temmen