Speeddatesollicaties worden steeds populairder bij bedrijven. Werkgever en werknemer kunnen elkaar in vijf tot tien minuten beter leren kennen. Is het een match made in heaven? Dan loop je diezelfde middag nog naar buiten met een nieuwe baan.

Het is een methode die vooral gebruikt wordt voor vacatures met een laag instapniveau waar veel sollicitanten op af komen. Inmiddels wordt het door steeds meer bedrijven en uitzendbureaus gebruikt.

Een uitkomst
“Het is de ideale manier om op een dag heel wat kandidaten de revue te laten passeren, al kost het natuurlijk wel veel voorbereiding”, vertelt Cathy Veldman van het Leger des Heils Gelderland. Daar hebben ze begin 2018 een speeddatesollicitatie gehouden voor nieuwe groepsbegeleiders. Voor bedrijven die bedolven worden onder de sollicitaties is het dus een uitkomst.

Tussenpersoon
Uitzendbureau Randstad maakt ook gebruik van de speeddatesollicitatie. Hierbij functioneert Randstad als tussenpersoon om zo de juiste werknemer aan de juiste werkgever te linken. ‘’Hierdoor kunnen we rekening houden met de behoeften van beide partijen en zien we dus heel snel of een persoon bij een bedrijf past of andersom”, aldus Noortje Adriaans, recruiter bij Randstad.

Voorbereiding
Maar hoe kun je je als sollicitant nou het beste voorbereiden op zo’n speeddate? Volgens Adriaans zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. “Zorg er in ieder geval altijd voor dat je je curriculum vitae meeneemt. Je moet laten wat je in je mars hebt en je moet weten wat je wilt. Al gaat het maar om hoeveel uur of in welke stad je wilt werken.”

Een andere manier om jezelf voor te bereiden is een speciale training die door het UWV wordt gegeven. Daarin leer je hoe je jezelf met een zogenaamde ‘elevator pitch’ (een korte presentatie die je bij wijze van spreken in de lift zou kunnen geven) in een korte tijd het beste neer kunt zetten.

Me trying to prepare for my elevator pitch:

via GIPHY