Slapeloosheid speelt bij studenten een grote rol. Verschillende medicijnen of andere middelen worden toegepast om deze slapelozenachten tegen te gaan. Het slechte slapen beïnvloedt mensen in hun dagelijkse leven.

“Het is een enorm veelvoorkomend geval”, vertelt professor Gerard Kerkhof. “Het gaat vaak om insomnie symptomen die samen met korte slaap relatief ernstig zijn.” Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat tien procent van de jongeren last heeft van slapeloosheid. Echter beweert Kerkhof dat dit percentage veel hoger ligt. Volgens Kerkhof gaat het zelfs om tientallen procenten. “Er zijn twee stoffen die voornamelijk worden voorgeschreven, dat zijn melatonine en tryptofaan. Echter weet ik niet of je medicijnen moet willen slikken. Ik ben van mening dat de kans groot is dat je er afhankelijk van wordt”, aldus Kerkhof.

Romeo op de vensterbank in zijn studentenwoning

“Je wordt gewoon een heel ander persoon”

“Ik heb twee jaar lang last gehad van slapeloosheid”, vertelt Romeo van Haren (18), “Ik was blij wanneer ik ‘s middags een uurtje of twee kon slapen”. In de periode waarin Romeo last had van zijn slapeloosheid werkte hij zes dagen in de week naast zijn normale schooluren. “Je hebt gewoon geen ritme. School ging enorm achteruit.”

Google was voor Romeo de eerste optie om de slapeloosheid tegen te gaan. “Ik had een heleboel dingen opgezocht, toen ben ik maar gaan bestellen.” Hij heeft veel middelen geprobeerd en kwam uiteindelijk bij CBD-olie (oftewel cannabidiol, is een werkzame stof die wordt gewonnen uit bladeren en bloemtoppen van industriële hennep). “Ik ben dat gaan gebruiken en het werkte enorm goed. Het hielp niet alleen om in slaap te vallen, maar het hielp ook heel erg met wakker worden.”

“Ik probeerde eigenlijk elke dag in slaap te komen doormiddel van het roken van een joint, maar dat lukte nooit. Eenmaal in bed bleef je maar draaien en denken over eigenlijk helemaal niks. Je bent op een of andere manier zo druk in je hoofd dat je jezelf niet meer kan bijhouden; je wordt gewoon een heel ander persoon.”

Romeo op zijn bank

Ketamine als slaapmiddel

Casper (26) heeft nu zeven jaar last van slapeloosheid. “Het begon toen ik in een slechte periode zat: op school ging het slecht, thuis lag het ingewikkeld en ik had veel verkeerde vrienden”, vertelt hij. “Ik kwam hiervoor ook bij een psychiater. Zij schreef mij allerlei medicijnen voor, zoals melatonine. Mijn moeder is op een gegeven moment kwaad naar de psychiater toegestapt omdat zij vond dat de psychiater mij onnodig veel medicijnen voorschreef.”

Voor Casper hielpen deze medicijnen niet echt. Hij probeerde op eigen initiatief andere middelen. ”Het heftstigste middel dat ik ooit heb gebruikt om in slaap te vallen is ketamine. Al merkte ik dat dat ook niet per se hielp. ”

Jochem in zijn ouderlijk huis

“Eigenlijk werkt het allemaal niet”

“Met vijf uur slaap heb ik een hele goede nacht”, zegt Jochem Michels (19). Het verschilt per periode of Jochem goed slaapt of niet: ”Mijn vader is een tijd ernstig ziek geweest, toen merkte ik bijvoorbeeld dat ik weinig sliep. Maar als ik op vakantie ben, heb ik daar veel minder last van”.

“Ik heb geprobeerd erover te praten met mensen in mijn omgeving en professionals. Daarnaast heb ik allerlei middelen geprobeerd als Valdispert, Melatonine en slaapdrankjes. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen voor het slapen: yoga, twee uur voor het slapen gaan niet op je telefoon kijken, slapen met licht uit of met licht aan. Het zijn allerlei kleine dingen waarvan mensen denken dat ze werken, maar eigenlijk werkt het allemaal niet.” Het enige wat voor Jochem helpt, is op zijn rug slapen en altijd wat te drinken naast zijn bed neerzetten. Dit zijn geen middelen om het in slaap te krijgen, maar om hem te kalmeren als hij ‘s nachts wakker schiet.