De Mexicaanse krant ‘El Heraldo de Chiapas’, meldde vorig weekend dat de journalist Mario Gomez (35) is doodgeschoten. Het incident vond vlak voor zijn huis plaats. Mexico wordt gezien als een van de gevaarlijkste landen voor journalisten. In een jaar zijn er negen moorden gepleegd.

 Veel journalisten kiezen hierdoor voor een ander beroep.De functie van de journalist om de overheid te controleren en burgers te beschermen tegen censuur wordt steeds minder.  Geweld tegen journalisten in Mexico is niet nieuw, maar er is wel een toename. Sinds 2006 zijn er volgens het ‘Committee to Protect Journalists’ (CJP) 96 journalisten vermoord of verdwenen. ‘’Het kan echt link zijn om in Mexico journalist te zijn’’, vertelt NOS correspondent Marc Bessems.  ‘’Lokale journalisten lopen veel risico als ze over misdaad schrijven, maar ook een kritisch artikel over de overheid kan een journalist zijn baan kosten, je merkt dat de media zelf al censuur toepassen, ze durven niet meer alles te publiceren’’, vertelt Bessems.

Wie maakt dan nog wel de beslissing om toch journalistiek te studeren? Je moet er in ieder geval veel lef voor hebben. Marifer Lattuada, student journalistiek in Mexico, heeft bewust voor gekozen deze opleiding te gaan doen. ‘’Ik vind het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van wat er gaande is in de wereld. De journalistiek kan beïnvloeden hoe mensen ergens over denken’’. Marifer wil later de wereld laten zien hoe Mexico echt is. ‘’In een wereld waar geweld en hongersnood aan de orde van de dag zijn, vind ik dat ik moet proberen daar iets aan te doen. Maar Mexico staat vooral bekend om zijn negatieve kanten, maar het is ook een land in ontwikkeling met veel potentie.’’