Facebook kwam afgelopen september voor de tweede keer in een half jaar tijd in het nieuws met een datalek. Dinsdag kwam datzelfde bedrijf met een officiële verklaring naar buiten: de hackers hadden geen toegang tot websites waar de gebruikers via Facebook mee inlogden. Hebben gebruikers na het tweede grote incident in een half jaar nog wel vertrouwen in het sociale netwerk?

“De datalek had veel erger kunnen zijn, al doet dat niks af aan de ernst”, vindt Functionaris voor de Gegevensbescherming Brenno de Winter. De kern van het probleem is volgens hem dat er te weinig openheid bij Facebook is. “Dat is niet alleen bij Facebook, maar ook bij andere grote bedrijven als bijvoorbeeld Amazon en Google die de afgelopen jaren ook geteisterd werden door datalekken. Het is een schimmige wereld.”

Lubach

De Winter geeft te kennen dat zijn account ook is getroffen. Het voorbeeld van Arjen Lubach volgen door van Facebook af te gaan zal hij niet doen. “Een boycot is niet de oplossing. De inlichtingendiensten weten ook alles van je. Je kunt nu eenmaal niet anoniem door het leven gaan. Risico’s zijn eenmaal niet uit te sluiten. ”

Nadat het Amerikaanse databedrijf Cambridge Analityca afgelopen maart data van miljoenen gebruikers in handen kreeg van Facebook, hebben een op de tien Amerikanen hun account opgezegd. In Nederland lag dat beduidend lager: 1.03 procent. “Amerikanen zijn eenmaal hysterisch”, vertelt De Winter. “Al jaren speelt dit probleem. Facebook deed altijd al aan spionage en daar hoor je niemand over. Nu het redelijk overzichtelijk is wat er gebeurt, wordt er schennis geschopt. Je moet al die incidenten in het grotere geheel zien.”

Transparant

Hij wijst naar de overheid. “De politiek in Nederland is een hopeloos bedrijf en de enige met de sleutel in handen. Het kenmerkt zich in extreme onkunde. De bescherming van privacy lijkt ze allemaal niets te interesseren.” Europees is er volgens De Winter met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) die in mei dit jaar van kracht ging is Europees al wel een stap in de goede richting gezet.

Facebook is nog bezig met het onderzoek naar aanleiding van de hack. “De enige manier om van het vertrouwen terug te winnen is om transparant te worden. Al zal het naïef zijn om dat te geloven”, besluit De Winter.