In Nederland belanden er jaarlijks tienduizend honden in een asiel. De overheid wil graag snel een verplichte cursus nadat een hondeneigenaar zijn huisdier in huis neemt. Veel te laat, vindt de Koninklijke Hondenbescherming. Met de nieuwe gelanceerde site www.eenhondvoormij.nl wil zij voorkomen dat mensen een hond nemen terwijl ze het niet goed verzorgen en hij er niet bij past.

De woordvoerder van de Koninklijke Hondenbescherming, Just de Wit, vertelt er meer over. “We willen met de site zorgen dat hondenbaasjes weten waar ze aan beginnen voordat ze een hond nemen. Dat je weet wat er bij een hond komt kijken. Je kunt beter kiezen of je wel een trouwe viervoeter als huisdier wil. Het zou net zo normaal moeten zijn je ‘hondvaardigheidsbewijs’ te halen voor een hond als huisdier, als het is om een rijbewijs te halen voor in de auto. Vandaar deze site.”

Woefwijzer

Een hond hebben is een ding, een hond geen hondenleven bezorgen is iets anders. Op de site kun je onder andere te weten komen welk type hond bij je past, welke verzorging een hond moet hebben en hoe je zo’n huisdier precies kan opvoeden. “Dit heet de Woefwijzer. In die Woefwijzer wordt je wijs gemaakt over welk type hond nou het beste bij jou past aan de hand van stellingen. Aan het eind van de vragenreeks komt de ideale hondenmatch er voor jou te staan.”

Stel je kiest een hond die niet bij je past en de hond gaat uit verveling zich uitleven op je nieuwe meubels. Wat moet je bij zo’n mismatch doen? “In deze tijd zetten mensen vaak hun hond te koop via social media zoals Facebook of een marktplaats. Het asiel is ook altijd een optie. Sommige mensen nemen niet de moeite daarvoor of vinden geen nieuw onderkomen voor hun hond en laten hem ergens achter.”

Rekening met hondenshit  

Het hebben van een hond heeft ook een prijskaartje. Volgens De Wit hebben hondeneigenaars aan voer, hondenbelasting en een bezoekje aan de dierenarts een hele kluif. Een hond kost bovendien ook tijd. “Anderhalf uur op pad is voor veel honden een must. Honden bekijken de wereld namelijk vaak via hun snuit, daarom vinden ze het geweldig om met hun baasje in de buitenlucht langs elk takje met talloze geuren te lopen.”

Niet elke hondenliefhebber kan een goed baasje zijn. Een hond hebben heeft zo zijn beperkingen. “Als je graag lang op vakantie wil moet je regelen dat je hond in goede handen is. Bovendien is een baasje dat de hele dag werkt niet goed, want een hond wil graag tussendoor uitgelaten worden. Dan moet je er gewoon niet aan beginnen.”

Foei student, braaf gezin

Is een hond raadzaam voor studenten? “Het studentenleven is vaak een heel chaotisch leven met buiten je studie ook veel andere dingen op de planning. Meerdere baasjes in een studentenhuis is niet goed voor de opvoeding, want iedereen behandelt een hond anders dan de ander en juist consequent zijn is belangrijk voor een hond. Die stabiliteit is er wel in een gezin waar duidelijke regels en pikorde zijn. Daar is wel alle aandacht en tijd van iedereen.”