TILBURG – Vorig weekend heeft wielrenster Annemiek van Vleuten haar knie gebroken tijdens een wedstrijd. Ze is na de valpartij gewoon doorgefietst en heeft een zevende plaats weten te bemachtigen. Na de finish is ze echter meteen afgevoerd naar het ziekenhuis. Toch is het opmerkelijk dat ze ondanks een gebroken knie de finish heeft weten te bereiken.

Dokter Erik van Wensen, neuroloog, geeft aan dat doorzettingsvermogen een belangrijk element is in het geval van een blessure tijdens een sportwedstrijd. Volgens Van Wensen heeft het te maken met het instinct van de mens. “Zo had je heel vroeger dat je weleens achterna werd gezeten door een beest. Dan moest je ook vluchten, wat er ook gebeurde.”

Het deel van de hersenen dat dit regelt heet het ‘periaqueductaal grijs’. Hoe dit werkt en wat het is, zie je in deze infographic:

Sport en blessures from Naomi Griep on Vimeo.

In het geval van een gebroken been zit de situatie heel anders in elkaar. Van Wensen: “Dan kan je brein de pijn nog wel remmen, maar de functie is er niet meer. Je kan feitelijk niet meer verder lopen.” Je mindset is een belangrijk aspect van de reactie van je brein. Wanneer je gaat trainen kijk je als het ware op een minder belangrijke manier naar de opdracht dan tijdens een wedstrijd, aldus Van Wensen.