De week van het Echt Rotterdams Erfgoed draait om het Rotterdams DNA. Dat van vroeger, nu en de toekomst. Van 28 september tot en met 6 oktober worden bekende en onbekende Rotterdams die dat DNA belichamen in het zonnetje gezet. 3 oktober was de kindermiddag, hiervoor werd de wereldberoemde Rotterdamse straatvoetballer Soufiane Touzani opgetrommeld.

Touzani is net klaar met zijn ‘act’ en staat in een menigte van kinderen handtekeningen uit te delen en foto’s te maken. Hij is hier niet alleen om kinderen erop af te laten komen, maar ook om het Echt Rotterdams Erfgoed te belichamen. Tijdens zijn show speelt hij de directeur van Museum Rotterdam en laat hij andere trucjes zien. Ook laat hij kinderen hun eigen talent zien, dit om te laten zien dat iedereen Echt Rotterdams Erfgoed kan zijn. “Ik ben vandaag hier om spelende wijs dit onder de aandacht te brengen van de aanwezige jongeren en ik denk dat dat goed gelukt is. Iedereen is vrolijk, maar hopelijk zijn ze ook geïnspireerd. Een museum klinkt weleens saai voor kinderen, maar ik heb toch alleen maar blije gezichten gezien”, stelt Touzani.

Volgende generatie

Deze middag staat volledig in het teken van de jeugd kennis laten maken met Echt Rotterdams Erfgoed. Zo kunnen ze een boksclinic volgen van SBV Crooswijk en zijn er activiteiten die door samenwerking voltooid moeten worden. Dit staat volledig in lijn met waar de week van Echt Rotterdams Erfgoed voor staat. “Wat we vooral doen is op verschillende locaties in de stad mensen bij elkaar brengen die met verschillende soorten activiteiten bezig zijn. Dit om ze kennis en ervaring uit te laten wisselen”, vertelt Nicole van Dijk van Museum Rotterdam. “Het Echt Rotterdams Erfgoed is sowieso belangrijk, omdat er allerlei groepen mensen en ontwikkelingen zijn in de stad die nu de stad voor uit helpen. We besteden er veel aandacht aan zodat allerlei verbindingen ontstaan”, vervolgt Van Dijk.

Onbekend Rotterdam krijgt een gezicht

Er zijn verschillende hoeken met verschillende onderwerpen en verhalen. Hoewel er in de hoek van sport een beeld staat van Giovanni van Bronckhorst, staat er in de andere hoek een onbekende Rotterdammer. “Het verhaal van Kaman, een immigrant die hier komt wonen en werken. Dat is de kern van Rotterdam, dat is waar het om gaat”, aldus van Dijk. Ook zijn er opvallende levensverhalen te lezen van onbekende Rotterdammers. Zo is er het verhaal te lezen van Aart Blok. Een Rotterdammer die dwangarbeid in Duitsland moest verrichten tijdens de oorlog en daarna mee hielp aan de wederopbouw van de stad, maar nu aan alzheimer lijdt.

Trots

Een trots gevoel straalt van heel de week en de tentoonstelling af. “Er is natuurlijk een enorme trots op wie we zijn. Wat we hebben meegemaakt, wat we hebben overwonnen. Ik weet minder hoe het in andere steden is maar Rotterdam is het zeker zo”, meent Van Dijk. Touzani hoefde niet lang na te denken over de vraag waarom hij aan deze week meedoet. “Het is een retorische vraag waarom ik aan deze week wil meedoen. Als je een trotse Rotterdammer bent en dan gevraagd wordt om onderdeel te zijn van Echt Rotterdams erfgoed, dan is er maar één antwoord mogelijk”, besluit hij.