Rafeef al-Yaseri was 32, had een miljoen volgers op Instagram en runde haar eigen beautysalon in Bagdad. Op 16 augustus werd ze dood gevonden in haar woning. Een kleine twee maanden later zijn ook Rasha al-Hassan (eveneens eigenares van een beautysalon in Bagdad) en Suad al-Ali (vrouwenactivist) overleden. Afgelopen vrijdag was het weer raak. Tara Fares, voormalig Miss Irak en instaster werd in koelen bloede doodgeschoten in haar auto.

Angst regeert

Arnold Karskens is een Nederlands oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist, in 2008 werkte hij onder andere in Irak en Afghanistan. ”De moorden zijn gepleegd door zeer conservatieve moslims, dat is duidelijk. Het wekt de nodige afschuw op in het land, maar mensen zijn bang, de angst regeert. Dit soort dingen zijn in Irak aan de orde van de dag. De conservatieve Islam wint in Irak aan kracht. Chaos, armoede en naar geld en macht zoekende geestelijken zijn hier debet aan.”

Daders

Er is nog geen duidelijkheid over wie er precies verantwoordelijk is voor het ombrengen van de vrouwen. Haider al-Abadi, premier van Irak, heeft laten weten dat de moorden onderzocht moeten worden. Sheily Belhaj, buitenlandredacteur van de NOS, liet echter in een radio-interview weten te twijfelen of hij wel de juiste persoon is om dat onderzoek te leiden. Volgens Sheily is er in Irak ook een groep die het idee heeft dat het juist diezelfde regering is die achter de moorden zit.

Vrouwenorganisaties niet betrokken

Dashni Morad is een Nederlands-Koerdische zangeres, en sinds kort woonachtig in Irak.
Morad liet in een interview met de NOS weten dat er veel te weinig gedaan wordt om een veiligere sfeer te creëren.

”Organisaties zijn totaal niet betrokken bij de lokale werkelijkheid, ze hebben hoge muren om hun gebouwen heen gebouwd. In de jaren dat ik zelf bedreigd werd, kon ik niet bij hen aankloppen. De VN-vrouwenorganisaties die actief zijn in Irak zouden samen moeten werken met iemand als Tara Fares. Haar financieel en moreel moeten steunen. Er wordt zoveel Europees geld in die organisaties gepompt. Ze moeten dan ook serieus actie gaan ondernemen tegen deze tendens”, zei Morad.