Of tijdrekken bij het voetbal hoort, daar zijn de meningen over verdeeld. Uit onze online poll bleek dat 60,6% van de voetbalfans de bal meer wil zien rollen, en 39,4% tijdrekken onderdeel van het spel vindt. Maar niemand is blij met een wedstrijd die voor meer dan de helft van de tijd stilligt.

Dit gebeurde bij het duel tussen Cardiff City en Burnley, waar de bal maar 42 minuten werkelijk over het veld rolde. Sean Morrison van Cardiff wist persoonlijk al 8 minuten tijd te rekken met zijn 20 inworp-momenten. Voor de International Football Association Board was deze match genoeg reden om het tijdrekken aan te willen pakken. Maar er is al eerder met alternatieve, snellere voetbalregels geëxperimenteerd.

Alternatieve regels

“Mijn spray kan zó de prullenbak in” – Scheidsrechter Pieter Vink over snellere spelregels

Op 7 November 2017 werd er in een amateurtoernooi met regels geëxperimenteerd die het spel versnellen. FC Lisse en Quick Boys speelden tegen elkaar in de ‘Avant Garde Cup 2.0’. Spelers moesten zich aanpassen op de alternatieve strafschopregel: ze kregen alleen een strafschop als hen een duidelijke kans op een doelpunt ontnomen werd. Een flinke overtreding in het strafschopgebied leid dan wél voor een rode kaart, maar niet per se tot een penalty. Ook werd een hoekschop, ingooi en/of doeltrap vervangen door een intrap en/of indribbel. En ten slotte werd de ‘self-pass’ ingevoerd, waarbij een speler bij een vrije trap kon kiezen om zelf met de bal verder te dribbelen in plaats van te schieten. Er hoeft hier niet op het startsignaal van de scheidsrechter gewacht te worden. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat spelhervattingen soepeler verlopen, waardoor er meer ‘zuivere speeltijd’ gespeeld zal worden. Scheidsrechter Pieter Vink vertelde in een interview met Fox Sports dat hij niemand heeft horen klagen gedurende de wedstrijd. “Het tempo lag aanzienlijk hoger. Ik heb geen muur op afstand hoeven te zetten, mijn spray kan zó de prullenbak in.” Ook Marco van Basten was aanwezig bij de wedstrijd. Hij vond het een goed initiatief, maar gaf aan dat het voetbal een redelijk conservatieve sport is als het gaat om spelregels. De regels van professioneel voetbal aanpassen kan jaren duren.

Smoesjes

Iedereen ziet het liefste een match met constante dynamiek. Maar je zult zien dat veel voetballers zuivere speeltijd niet zo belangrijk meer vinden als tijdrekken in hun voordeel werkt. Bij een voor stand van 2-1 op de 85e minuut vindt Ronaldo het niet zo erg als zijn teamgenoten zich sjokkend naar de zijlijn verplaatsen om de inworp aan te nemen, en Neymar zal denken dat dat kunstgras tóch best wel lekker ligt. Ook veterstrikken is een populaire manier om tijd te winnen. Zelfs al doe je alsof:

Om een beeld te schetsen van de werkelijke rol van tijdrekken in het voetbal, hebben we op de nieuwsredactie een van de grotere wedstrijden geanalyseerd: