Vrouwen zijn al een tijdje niet meer de enige ouders die de zorg van hun kinderen op zich nemen. Vreemd genoeg zie je in openbare herentoiletten zelden verschoontafels. De Nieuwsredactie ging daarover in gesprek met Thomas Martens, docent sociologie aan de Universiteit van Utrecht.

Vrouwen werken tegenwoordig en mogen er daarom op rekenen dat ze niet meer de volledige zorg voor een kind hoeven te dragen. “Dat wordt ook door mannen ondersteund. Ikzelf vind het als vader van een klein kind ook vervelend dat ik mijn kind niet overal even makkelijk kan verschonen”, zegt Martens.

Vooroordelen

Als we vijftig jaar geleden verschoontafels in mannentoiletten hadden opgehangen, had iedereen waarschijnlijk boos gereageerd, want dat was geldverspilling. In een samenleving maken we allemaal aannames van wie wat wel of niet hoort te doen en daar richten wij onze samenleving op in. “Als we dat niet doen wordt het ook al gauw een rommeltje. Je ziet nu dat we heel erg moeilijk van dat soort aannames afstappen.”

Ongeschreven regels

Als individu vinden we het heel erg moeilijk om buiten gebaande paden te treden. Dus we doen dingen zoals we ze nou eenmaal altijd deden. Als maatschappij zijn we ook een soort eenheid en vertonen we datzelfde gedrag. “In onze samenleving bestaan ongeschreven regels. Heel lang heeft het idee bestaan dat vrouwen zorg dragen voor het kind. En dat zij daar ook beter in zijn, maar we weten tegenwoordig dat dat niet waar is”, meent Martens.