Steeds meer koppels scheiden. Soms op een vriendelijke manier of met een flinke ruzie. Dit heeft niet alleen impact op het stel zelf, maar ook op de kinderen. Zij kunnen gebruikt worden als boodschappers of zorgen juist voor vrede.

De Nieuwsredactie sprak met twee meiden die ieder hun eigen verhaal hebben.

Floor

Floor (18) was 15 toen haar ouders uit elkaar gingen. Zodra er afspraken over de scheiding gemaakt moesten worden liep het uit op een flinke ruzie: ‘’Toen mijn ouders de beslissing maakten om te scheiden hadden ze nog geen ruzie. Dit liep uit de hand tijdens het proces.’’

Wat voor impact had de ruzie op jou?
‘’Ik had hier erg veel last van, het is rot om je ouders zo over elkaar te horen praten. Dit uitte zich vooral in stress en slechte concentratie op school. Mijn resultaten werden slechter. Ook voelde ik me heel verdrietig.’’

Kinderen worden vaak als een soort postduif gebruikt

Denk je dat ouders doorhebben dat een vechtscheiding impact kan hebben op hun kind?
‘’Nee, dat denk ik niet. Ouders zijn op dat moment naar mijn idee heel erg bezig met zichzelf, dat vind ik eigenlijk heel egoïstisch. Ik geef regelmatig aan bij mijn ouders dat de situatie mij veel pijn doet, maar dat wordt genegeerd. Ik hoor wel vaker dat kinderen de dupe zijn tijdens een scheiding en dat zou echt niet moeten kunnen. In mijn geval worden de kinderen gebruikt, vaak als een soort postduiven.’’

Vonne

Niet in alle gevallen gaat het zo. Vonne (19) was 18 toen haar ouders uit elkaar gingen. Ze zijn nog steeds goed bevriend: ‘’Mijn ouders hebben zelfs samen een huis gekocht waar ze om de week in slapen. Zo kan mijn broertje gewoon in het oude huis blijven wonen en hoeft hij niet iedere week op en neer te reizen.’’

Heb je veel last van de scheiding gehad?
‘’Mijn ouders gingen scheiden omdat ze uit elkaar gegroeid waren. De liefde was weg. Ze hadden nooit echt ruzie en dus had ik het niet zien aankomen. Ik schrok er wel van. Ik vond het echt verschrikkelijk. Toen ze het vertelden was ik wel in shock.’’

Waarom denk je dat je ouders geen ruzie met elkaar hebben gekregen?
‘’Mijn broertje en ik woonden op dat moment allebei nog thuis. Ik ben vrij snel daarna uit huis gegaan. Hierdoor denk ik dat ze het zo soepel mogelijk wilden laten verlopen, om ons er buiten te houden. Ze hebben hierin echt goed samengewerkt.’’

Hoe gaan je ouders nu nog met elkaar om?
‘’Ze zien elkaar nog iedere week, op zaterdag. Dat is de dag dat ze van huis wisselen. Het gaat eigenlijk heel goed. Ze maken dan allebei het huis schoon waar ze die week hebben geleefd. We hebben ook een hond en als een van de twee hem niet uit kan laten dan doet de ander dat.’’

Mijn ouders zien elkaar nog iedere week

Ben je blij met de manier waarop je ouders met elkaar omgaan?
‘’Ja! Ik ben heel erg trots op ze, ik had het niet anders gewild. Tuurlijk had ik ze liever bij elkaar gezien maar ja, ik merk wel dat ze hierdoor gelukkiger zijn. Dat vind ik belangrijker.’’