Het Nederlands voetbal staat de komende twee weken in het teken van diversiteit. Dit weekend zullen de aanvoerders van de Eredivisie, Keukenkampioendivisie en de Eredivisie voor vrouwen met een regenboogband spelen om diversiteit te steunen. De week erna zijn de amateurverenigingen aan de beurt.

Het initiatief van de regenboogbanden komt van de Alliantie Gelijke spelen. Deze alliantie bestaat uit de KNVB, KNHB, Roze Règâhs, John Blankenstijnfoundation en het NOC NSF.
In 2017 begonnen zij met de ‘alltogether challenge.’ Vorig jaar was de actie nog redelijk kleinschalig door het tijdgebrek, maar het is de bedoeling dat het initiatief steeds verder wordt uitgebreid.


Alliantie Gelijke Spelen
Alliantie Gelijke Spelen stelt dit jaar 9000 regenboogbanden beschikbaar die door iedereen gratis te bestellen zijn. De banden zijn gefinancierd door NOC NSF. Mark Grimmius werkt dit jaar mee aan het initiatief en moedigt iedereen aan, aanvoerder of niet, de band te bestellen. “Elke speler kan met de band spelen, als je met de band speelt ben je in onze ogen sowieso al een aanvoerder.”

Wie de band wil bestellen moet snel zijn. “Op dit moment zijn er nog ongeveer 3000 banden beschikbaar, maar we merken dat er steeds meer aanvragen komen,” vertelt Grimmius. Als de banden op zijn wil Gelijke Spelen waarschijnlijk betaalde banden aan gaan bieden. De opbrengsten hiervan zullen dan gaan naar de John Blankenstijnfoundation, die opkomt voor homo-emancipatie.

Alltogether Challenge
Grimmius is niet bang dat diversiteit na oktober weer van de agenda verdwijnt. Vorig jaar is dat min of meer wel gebeurd omdat het project nog in de beginfase zat. “Vorig jaar zijn we begonnen met de Alltogether Challenge (hand in hand hooghouden in een kring) om aandacht te vragen voor diversiteit. Dit jaar willen we voor elke sport zo’n challenge gaan verzinnen.”

Wel is diversiteit in de sport nog steeds een groot issue, vooral in het voetbal, vindt Grimmius. “In het profvoetbal is nog geen enkele voetballer er voor uitgekomen dat hij homo is terwijl statistisch gezien 1 op de 10 het gewoon is, bizar toch.”

Roze Règâhs
De Roze Règâhs (ADO Den Haag), die ook zijn aangesloten bij Gelijke Spelen, proberen het taboe van LHBT’ers (lesbies, homo’s, bi’s, trasgenders) dat in het Nederlandse profvoetbal heerst, te doorbreken. De Roze Règâhs zijn de enige supporterstak in Nederland die opkomt voor diversiteit.

Bestuurslid Peter van Koesveld merkt ook dat LHBT’ers maar moeilijk geaccepteerd worden in het Nederlands voetbal. “Toen wij vijf jaar geleden de Roze Règâhs oprichtten was bijna niemand binnen de club het er mee eens, onze eigen supporters waren onze vijanden. Op het moment dat wij tijdens een wedstrijd een spandoek voor diversiteit ophingen werd het er door onze eigen supporters gelijk weer afgesloopt.”

De Roze Règâhs laten zich echter niet uit het veld slaan en gaan stug door met campagne voeren. “We zijn nu bezig om ervoor te zorgen dat elke Eredivisie club een LHBT-tak krijgt. Daarbij moeten we rond de tafel te gaan met een aantal topclubs, politici en de COC, vanuit daar gaan we verder kijken.”

Duitsland en Engeland gelden bij de campagne als voorbeeld, daar heeft elke topclub een LHBT-tak “Ik snap sowieso niet dat Nederland op dit gebied zo erg achter kan lopen. Nederland was het eerste land met een homohuwelijk, sindsdien zijn we eigenlijk alleen maar verder achter gaan lopen.”

Bij ADO Den Haag draagt Aaron Meijers zaterdag de regenboogband in de thuiswedstrijd tegen Groningen. Voor het amateurvoetbal kun je de band bestellen op https://alltogether-challenge.nl/