Hogeschool Utrecht is dit jaar als twaalfde geëindigd in de Keuzegids HBO 2019 en is daarmee hekkensluiter. De Utrechtse school betreurt de lage beoordeling die ze te wijten heeft aan haar eigen studenten.

Ieder jaar komt er een Keuzegids uit waarin onder andere de beste hogescholen van Nederland worden weergegeven. Avans Hogeschool werd voor de gids van 2019 voor de vijfde keer op rij verkozen tot beste hogeschool van Nederland. De beoordelingen worden gegeven door de studenten van de hogescholen zelf door middel van de Nationale Studenten Enquête (NSE).

Vervelend

Volgens collegevoorzitter van HU, Jan Bogerd, komen de uitslagen niet geheel onverwacht. “Het is vooral vervelend voor alle medewerkers en docenten, voor iedereen die zich elke dag weer inzet voor studenten en voor goed onderwijs. Dan wringt het natuurlijk wel dat onze studenten deze beoordeling geven. Je hoopt dat je die inzet dan terugziet in de ranglijsten”, zegt hij in een reactie op de website van de HU. De leraren- en economieopleidingen zorgen voor een daling in de studenttevredenheid over de school. Toch heeft HU ook drie topopleidingen die volgens de gids tot de beste van Nederland behoren. Dit zijn de medische hulpverlening, mondzorgkunde en fysiotherapie.

Progressie

Wel ziet Bogerd progressie op de school: “We werken samen met onze docenten en studenten hard aan een hogere studenttevredenheid. Dit zijn lange trajecten en dat weten we. Opvallend is dat we onder onze alumni anderhalf jaar na het afstuderen juist heel goed scoren. HU-studenten zijn gewild op de arbeidsmarkt en kunnen met een relatief hoog salaris starten. We zijn al met al toch op de goede weg met ons onderwijs.”