Afgelopen jaar werden er meer mensen ziek door besmet voedsel. Dit blijkt uit onderzoek van de gezondheidsdienst GGD en de NVWA. Uit cijfers blijkt dat in het jaar 2017 in totaal 666 voedselgerelateerde ziekte-uitbraken zijn gemeld. Dat zijn er bijna honderd meer dan vorig jaar.

Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de NVWA, zegt in het AD dat de ziekte-uitbraken vooral voortkomen uit het norovirus en de bacteriën salmonella en campylobacter. Deze bacteriën zitten vooral in vlees, vleeswaren en groenten.

“De voedselziektes komen vooral voort uit vochtige etenswaren, die bijvoorbeeld eiwit bevatten”, legt Daan Touw, hoogleraar toxicologie aan de RUG, uit, “bacteriën klampen zich namelijk vast in vocht. Let goed op de houdbaarheid van producten zoals ijs, vlees, ei en fruit.”

Oorzaak

Volgens Touw zijn er de afgelopen drie jaar steeds meer voedselaanbieders bijgekomen: “Denk daarbij bijvoorbeeld aan bezorgers. Consumenten zijn hun eten veel vaker buitenshuis gaan halen, of kopen in de supermarkt kant-en-klaarmaaltijden.” Met zulke maaltijden loop je het risico op dat die niet goed genoeg verwarmd zijn. “Zorg er dus voor dat je warm bedoelde maaltijden ook écht warm eet en dat je koud bedoelde maaltijden koud eet.”

Eet je je maaltijden niet op de juiste temperatuur, dan heb je kans voedselvergiftiging op te lopen. “Voedselvergiftiging kan zorgen voor maag -en darmklachten, diarree en in uiterste gevallen systemische ziektes”, verklaart Touw.