De meerderheid van de jongeren doet minimaal een keer per jaar vrijwilligerswerk, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. In Eindhoven is er een vacaturebank voor vrijwilligers genaamd Eindhoven Doet.

Adviseur van de vacaturebank, Diana van den Eijnden, was blij verrast met de onderzoeksresultaten: “Woensdagavond was ik nog bij een vergadering waar mensen zeiden ‘jongeren doen helemaal niks’. Toen zei ik dat meer dan de helft van de jongeren vrijwilligerswerk deed en de volgende dag stond het op het CBS. Het aantal vrijwilligers is denk ik niet meer of minder geworden.”

Onbewust en toch vrijwillig

“Veel jongeren staan bij ons ingeschreven die vrijwilligerswerk doen of zoeken, wel 829. Met 141 van onder de 18 jaar en 691 van 18 jaar tot en met 25 jaar.” Mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk kunnen bij Eindhoven Doet terecht. “Jongeren helpen vaak gewoon als begeleider, scheidsrechter of trainer bij de scouting of sportclub. Dat gaat zo natuurlijk dat als ik ze vraag of ze vrijwilliger zijn, ze nee zeggen. Ze doen hun hobby en zijn tegelijkertijd vrijwilliger.”

ICT-studenten dragen maatschappelijk bij

Die ‘onbewuste vrijwilligers’ komen dus niet bij Eindhoven Doet terecht. Welke jongeren kunnen voor vrijwilligerswerk bij hun aankloppen? “We doen nu een project met ICT-studenten van Fontys. De studenten moeten een portfolio maken met hun leerdoelen, wat ze tijdens school- en groepsopdrachten uitwerken.”

Van der Eijnden gaat verder:”Wij hebben bedacht dat ze dan ook een opdracht bij een maatschappelijke organisatie kunnen doen. Bij vrijwilligersorganisaties hebben ze ook vaak ICT-problemen. Met de Fontys-ICT hebben we de deal dat vrijwilligerswerk dus gemakkelijk aansluit bij een deel van hun studie.”

Flexibel en thuis

Voor ieder talent is er dus wel iets en je hoeft niet eens per se de deur uit. “Als je voor een vrijwilligersorganisatie hun social media up-to-date houdt. Je kunt je socials bijhouden vanaf een laptop in je studentenkamer. Als je maar flexibel ingezet kan worden is het makkelijk te combineren met een baan.”

Zoeken naar een makker

Er wordt veel gezocht naar mensen die taalles willen geven of mensen zoeken een maatje. “Een voorbeeld van een maatje is dat een verstandelijk gehandicapte zoekt naar iemand om mee te gamen. Het enige dat je moet doen is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) inleveren en dan help je iemand. Mensen die weinig sociale contacten hebben kunnen zo gemakkelijk een FIFA-potje spelen of mee naar een wedstrijd van PSV met iemand die dezelfde passie deelt.”