In Lithoijen is er een illegale sigarettenfabriek opgerold. In een loods werden miljoenen sigaretten aangetroffen. Waarom zijn er illegale sigarettenfabrieken?

Volgens Wietske Visser, persvoorlichter van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) , willen mensen accijns ontduiken door illegale fabrieken voor sigaretten te hebben: ”De staat heeft er dan geen controle op en de mensen ontlopen accijns, wat betekent dat de inwoner van Nederland meer belasting moet betalen.”

slechte tabak
De tabak blijkt uit het onderzoek van het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) slechter te zijn in sigarettenfabrieken. Er wordt bijvoorbeeld meer kwik, teer en zelfs insecteneieren ingestopt dan in normale tabak, de roker merkt daar zelf niks van.

illegale werknemers
De mensen die in de fabrieken werken zijn vaak illegaal in Nederland en werken onder erbarmelijke omstandigheden, meldt Visser. ”Het is daar heel warm omdat de ramen niet open mogen, anders ruikt heel de buurt naar sigaretten. De werknemers mogen tijdens hun werktijd niet naar buiten omdat mensen in de buurt dan denken dat er iets illegaals gebeurd.”

Visser zegt dat mensen zelf ook zouden kunnen helpen door de politie of de FIOD te tippen over mogelijke illegale sigarettenfabrieken.