Kimberly Kuwas is een Instagram-fitgirl. Nieuwsredactie sprak met haar af in haar sportschool waar ze Altijd komt. Tijdens haar normale gymsessie stelden we haar vragen over fit blijven, haar motivatie ‘haar definitie van fit girl’ en het belang van goed trainen.

Naam: Kimberly Kuwas

Leeftijd: 27

Traint: 4 tot 5 keer per week

Favoriete work-out: Glute kickback Vind het mooiste aan zichzelf: Billen en taille

Wat is voor jouw de definitie van een fitgirl?

“Voor mij is een ‘fitgirl’ iemand die werkt aan haar eigen doelen en daarmee anderen kan motiveren op het gebied van gezondheid en fitness. Het is daarbij belangrijk dat ze anderen kan meegeven dat elk lichaam anders is en dat iedereen moet werken aan doelen dat voor hem of haar haalbaar is. Verder vind ik dat een fitgirl andere mensen moet kunnen inspireren om hun eigen grenzen te verleggen om zo hun doelen te behalen. Ik vind ook dat een fitgirl aanspreekbaar moet zijn bv. op instagram of in de sportschool. Daarmee bedoel ik dat, zodat anderen haar makkelijk om tips en adviezen kunnen vragen over een gezonde leefstijl en voeding.”

Ben je ooit zo ver gegaan met fitness dat het niet meer gezond was?

“Er was een tijd dat ik erg gefocust was op afvallen, waardoor ik extreem ging letten op mijn calorie-inname en twee keer per dag cardio deed. Zodra ik merkte dat dit voor mij werkte en ik afviel, ging ik hier maar in door. Ik merkte dat dit mij niet gelukkig maakte en dat ik niet mezelf was. Het was erg vermoeiend om constant met mijn gewicht bezig te zijn. Er ging bij mij gelukkig een knop om, en realiseerde me dat mijn vormen mooi waren en dat ik hier dankbaar voor moest zijn. Dit was het moment dat ik me ging richten op krachttraining om mijn vormen te accentueren, maar toch slank te blijven. Ik heb nu een gezonde leefstijl; ik eet goed, sport 4-5 keer per week en ben tevreden met mijn behaalde resultaten.”

Op instergram zie je vaak challenges die je voor een maand moet volgen om bijvoorbeeld mooie billen te krijgen. Werkt dit echt?  

“Zelf ben ik ervan overtuigd dat deze challenges niet werken. Je bent dan een maand actief bezig met een bepaalde oefening. Na deze maand kan het zijn dat je wat resultaten hebt behaald, maar als je dit niet doorzet, dan zal je het behaalde effect snel weer verliezen. Het beste is om bepaalde doelen voor jezelf te stellen en goed te kijken wat je hiervoor moet doen. Begin rustig, met lichte gewichten en bouw het iedere keer op. Je zal dan merken dat je steeds meer aan kan en dat je ook resultaten gaat zien. Zorg dat dit geen challenge voor je wordt, maar een levensstijl, een doel die je wilt behalen en behouden.”

vanwaar komt jouw motivatie?

“De resultaten die ik haal en de progressie die ik maak, motiveert mij om nog meer uit mezelf te halen en mijn grenzen te verleggen. Ook het contact dat ik met andere sportliefhebbers heb motiveert me. Ik ben in eerste instantie begonnen met Instagram om mezelf te motiveren. Nu ik merk dat ik ook anderen motiveer, wil ik hiermee doorgaan.”

Wordt je weleens lastig gevallen door jongens in de gym?

“Ik krijg weleens reacties van jongens in de gym. Dit zijn voornamelijk complimenten of dat ze net iets te lang naar me kijken. Echt vervelende reacties heb ik tot nu toe gelukkig niet gekregen. Nu helpt het ook dat de gym zowat mijn tweede huis is, dus ze zijn wel gewend

dat ik daar rondloop in leuke sportsetjes.”

Wat wil je andere mee geven die fit girls willen worden?

“Ik denk niet dat je moet beginnen met je instagram met als doel om ‘fitgirl’ te worden. Wees gewoon jezelf en leef gezond. Zet doelen voor jezelf, en documenteer alles wat je doet om die doelen te behalen; foto’s, workoutvideo’s. Gebruik goede onderschrift: probeer een ander te motiveren, en wees niet bang om over je negatieve kanten te praten. Mensen willen zich graag identificeren in een ander, en als je je in plaats van jezelf nederig opstelt dan helpt dit zeker. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten, dus laat ook deze kant van jezelf zien. Mijn belangrijkste tip: is wees jezelf en forceer niks. Mensen komen vanzelf naar je toe als ze merken dat ze wat van je kunnen leren.”