De politie moet zich meer gaan inzetten tegen online criminaliteit op bijvoorbeeld Instagram, dit vindt Sebastiaan Beens. Beens raakte geïnteresseerd in online oplichtingen en besloot om er achteraan te gaan. Wat moet de politie anders aanpakken, en hoe denken influencers hierover?

Beens is van mening dat de politie meer inzet zou kunnen tonen op het gebied van ‘online criminaliteit’. ‘’Ik denk dat de politie meer aandacht moet besteden aan de monitoren van sociale media. Ze moeten meer doen met de signalen die worden aangereikt’’, vertelt hij.

‘’Je hebt ook een meldpunt internetoplichting van de politie. Maak een meldpunt voor phishing oplichting’’, vervolgt hij. Beens werd door de politie doorgestuurd naar de fraudehelpdesk, ook daar werd vrij weinig met zijn melding gedaan. Beens: ’’Zij zouden pas actie ondernemen als er genoeg meldingen binnen waren gekomen.’’

Beens denkt niet dat heel het probleem voorkomen had kunnen worden als de politie eerder meer aandacht hieraan had besteed, maar hij denkt wel dat het probleem minder groot had kunnen zijn. ‘’Ik vind dat de politie achterloopt op sommige gebieden. Het is heel simpel, er zijn allemaal agenten die tegenwoordig op Twitter zitten. Zij kunnen dat zelf ook allemaal zien, constateren en daar verdere gevolgen aan geven.’’

Naast Beens vindt Femke Jansen, influencer, ook dat de politie meer aandacht zou kunnen geven aan online criminaliteit en ronselaars. Jansen is twintig jaar en heeft een relatief groot Instagramaccount (7.000 volgers) waar ze dan ook regelmatig op post. ‘’Ik denk dat de politie wel meer tegen dit soort mensen kan doen. De online wereld wordt steeds groter en de criminaliteit daarop dus ook.’’

Onder de instagramfoto’s van mensen met veel volgers wordt ook veel gepromoot door ronselaars. Dit gebeurt ook wel eens bij Jansen. ‘’Ik vind het naar dat ze via mijn account proberen jongeren te lokken’’, vertelt ze.

Naast Jansen zijn er nog veel meer mensen met grote Instagramaccounts. Sommige daarvan komen ook op voor de slachtoffers door er iets van te zeggen. Beens vindt het erg goed dat dit gebeurt ‘’Ik vind dat juist goed. Iedereen die ook maar een beetje bekend is, of het nou van de tv is of via Instagram, moet zijn bekendheid gebruiken om jongeren te behoeden voor dat soort zaken’’, vertelt Beens.

Wat zijn Instagram-ronselaars? 

Instagram-ronselaars, je kent ze vast wel. Het zijn mensen die via Instagram jongeren benaderen om via hen ‘snel en makkelijk geld te verdienen’. Dit doen ze door hun account te promoten onder een foto van een bekende Nederlander of door je een privébericht te sturen. Vervolgens vragen ze je om af te spreken en om je pinpas en pincode te geven. Zo pinnen ze via jouw pas duizenden euro’s, waarvan jij een deel krijgt. Uiteindelijk verdwijnen ze en leiden alle sporen naar jouw rekening,

 

De politie heeft nog geen uitspraken gedaan.