Uit een onderzoek van GGD/Sense, ‘Seks onder je 25e’, blijkt dat één op de tien jongeren een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf stuurde in 2017. Toch zijn jongeren nog niet helemaal op de hoogte van de gevaren van sexting.

De laatste jaren komen er steeds meer sexting schandalen in het nieuws. Zijn jongeren dan zo onvoorzichtig? Nee, dat niet, maar de voorlichting hierover is nog nihil.

Vragen?
GGD / Sense is wel bezig met het opstarten van die voorlichtingen. “Op de website kan je al wel informatie vinden over sexting. Dit zijn vooral veelgestelde vragen”, vertelt Simone van Bergen, onderzoekster van ‘Seks onder je 25e.’

Lespakket Sexting
“Een nieuw project ‘Lang Leve de Liefde’ is een lespakket voor middelbare scholen waar ook lessen inzitten over online relaties. Zo krijgen kinderen op vroege leeftijd al de juiste informatie”, zegt van Bergen. “Dit zijn lessen die door leraren gegeven kunnen worden en online bekeken kunnen worden door de leerlingen.”

Schuldige
Marijke Naezer, onderzoeker aan de Radboud Universiteit, vertelt aan het AD.nl: “Als slachtoffers van sexting hulp willen inschakelen, worden ze veroordeeld, vertelden ze in interviews. Ze kregen te horen: we zeiden toch dat je het niet moest sturen. Maar de verantwoordelijke, degene die de foto doorstuurde, gaat vrijuit.’’ Zij gaat verder onderzoeken hoe we dit probleem kunnen oplossen. Wie vind jij de schuldige?