Het Indonesische eiland Sulawesi werd vrijdag 28 september opgeschrikt door een tsunami met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter. Ruim tweeduizend mensen zijn hierbij omgekomen en nog eens vijfduizend mensen zitten zonder eten, drinken en onderdak. In Nederland kunnen mensen op Giro555 geld doneren voor noodhulp in het getroffen gebied.

De landelijke actiedag van Giro555 afgelopen woensdag had veel bekijks. Zo trapte top-dj Hardwell de dag af, zat Peter R. de Vries in het belpanel en waren er optredens van Jeroen van der Boom en Nick en Simon. Hieronder een impressie van de actiedag.

Door: Wessel Poldermans en Timo Akkermans

Nederland in actie voor Sulawesi from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Bij Pauw werd het uiteindelijke bedrag van de actiedag bekendgemaakt:

Natuurrampen van alle tijden

De natuurramp op Sulawesi is van alle tijden. Zo werd Indonesië in 2004 ook al getroffen door een tsunami. De impact was beduidend groter: ruim 229000 slachtoffers kwamen om.

Watersnoodramp 1953

53 jaar geleden was ons eigen land voor het laatst getroffen. Op de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari was er sprake van stormvloed in combinatie met springtij. De dijken hielden het niet en braken door. 1836 mensen overleefden het niet. Annie Ponsioen (85) hielp namens het Rode Kruis toen mee als vrijwilliger. Noodhulp zag er nog heel anders uit…

  • Het laatste gat werd gedicht met een chaisson. Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk bevindt zich in zo'n chaisson.

Slecht gecoördineerd

Op last van de Indonesische overheid moeten buitenlandse hulpverleners het rampgebied op Sulawesi verlaten. Ze mogen niet meer op eigen houtje naar het gebied, waar nog dagelijks lichamen worden gevonden en waar tienduizenden mensen ontheemd zijn. Volgens correspondent Michel Maas wil president Widodo niet dat het lijkt of het land buitenlandse hulporganisaties nodig heeft om de problemen de baas te kunnen zijn.

Maas zegt, in gesprek met NOS, het ergens ook wel te begrijpen. Hij denkt aan de tsunami in Atjeh in 2004, waar hij destijds ook verslag van deed. “Daar waren op een gegeven moment 1200 ngo’s (onafhankelijke partijen die los van de overheid staan, red.) bezig en die liepen elkaar voor de voeten. Dat werd slecht gecoördineerd. Ik snap dat de Indonesiërs dat niet willen.”

Corruptie

Woordvoerder van Giro555, Rob van Ooijen, staat ook achter die beslissing. “We hebben het te respecteren. Met de lokale hulpverleners werken we goed samen. Zij kennen de cultuur natuurlijk goed en daardoor kunnen wij ook sneller ons werk doen.”

Hoewel Indonesië bekendstaat om corruptie, denkt de correspondent dat het geld goed besteed wordt. “Je moet ervan uitgaan dat grote organisaties die hier werken goed toezicht houden op de besteding.”

Seksfeestjes

In februari kwam de Britse tak van Oxfamnovib in het nieuws met een seksschandaal. Bekende mensen trokken zich terug als donateur. Oxfam International ondernam zelf ook acties.

Over het jaar 2017/2018 de balans opgemaakt: