FC Groningen verkeert in zwaar weer. Naast de zeventiende plaats lopen de bezoekersaantallen en begroting al jaren terug. De Groene Kathedraal wordt steeds groener en de jaarcijfers worden steeds roder. Kortom: Het noordelijke bolwerk brokkelt af.

Met de opening van de Euroborg in 2006 konden de ambities van algemeen directeur Hans Nijland eindelijk verwezenlijkt worden. Het nieuwe stadion bracht FC Groningen de inkomsten om topspelers naar het noorden te lokken. Door de voetbalkwaliteiten van Luis Suarez, Erik Nevland en Dusan Tadic speelde de ‘Trots van het Noorden’ in de subtop van de eredivisie.

Toeschouwersaantallen en begroting nemen af

In die succesjaren dacht geen Groninger eraan om een thuiswedstrijd van de plaatselijke FC over te slaan en zaten er steevast 22.500 bezoekers in het stadion. De laatste jaren gaat het bergafwaarts. Hoewel de gewonnen beker uit 2015 voor een opleving zorgde, is de dalende lijn ingezet.

Door de verminderde toeschouwersaantallen en prestaties daalt de begroting op één kleine opleving jaarlijks.

Oorzaken verval

‘De vrije val is tot stand gekomen door sportieve tegenvallers’, vertelt Stef de Bont, die de club jaren volgde voor VI. ‘De mindere prestaties zorgden voor mindere inkomsten met het gevolg dat er ook mindere spelers naar het hoge noorden kwamen.’

Daarnaast vertrok Henk Veldmate in 2016 naar Ajax. Het voormalige hoofd scouting haalde veel talentvolle spelers naar FC Groningen die later met winst werden doorverkocht. Veldmate sloeg echter ook wel eens de plank mis. Door mislukte miljoenenaankopen als Nicklas Pedersen en Femi Ajilore verdampte er ook veel geld uit het eigen vermogen.

Oud-speler Henk de Haan en clubwatcher Stefan Bleeker laten hun licht schijnen op afbrokkelende Groningse bolwerk.

Old boys network

Bepaalde keuzes zijn de laatste jaren ook discutabel te noemen. Nijland haalde de laatste jaren veel oude gezichten binnen. Voormalig trainer Ron Jans werd aangesteld als technisch manager, maar lijkt meer een trainer te zijn.

Casper Dekker kwam in 2016 over van AZ om de jeugdopleiding op poten te zetten, maar bleek opeens niet meer de juiste man te zijn. Hij werd ingeruild voor de terugkerende Peter Jeltema, die van 2014 tot en met 2017 de rol van technisch manager bekleedde.

Daarnaast stelde Nijland Gerard Kemkers in 2015 aan om het topsportklimaat te bevorderen, maar na een meningsverschil vertrok de oud-schaatser evenals Dekker vroegtijdig uit het noorden.

Nattevingerwerk

Over de aangestelde trainers kun je ook twisten. Na de rustige Pieter Huistra moest in 2012 de flamboyante Robert Maaskant opeens ‘de lakens opschudden’. Na het vertrek van de Schiedammer kwam de directie uit bij de Erwin van de Looij, die ondanks zijn bekerwinst werd verweten te verdedigend te spelen.

Om het publiek tevreden te houden moest er weer spektakel worden geboden. Ernest Faber werd aangesteld om de Groninger het gewenste vermaak te bieden. Opmerkelijk, aangezien hij in zijn tijd bij NEC nou niet bekend stond om zijn aanvallende voetbal.

Toekomst

De Bont ziet in de jeugdopleiding een van de oplossingen, maar heeft ook zijn twijfels. ‘Veel jeugd inpassen zou geweldig zijn, maar die moet er dan wel zijn en dat blijft altijd de vraag. Een jeugdopleiding is een levensader voor een club.’

Daarnaast vindt de Bont dat FC Groningen ook naar andere clubs moet kijken. ‘Clubs als Heracles en VVV Venlo zijn heel succesvol in het binnenhalen van grote talenten uit de Keuken Kampioen Divisie. Ik denk dat FC Groningen daar gezien het huidige budget een wat meer moet gaan kijken.’