Ons land was jarenlang dé belangrijkste leverancier van trainers. Neem als voorbeeld Louis van Gaal, hij was werkzaam bij grote clubs als FC Barcelona, Bayern München en Manchester United. Guus Hiddink was ook een grote trainer bij onder andere Real Madrid en Chelsea. Tegenwoordig is het buitenland uitgekeken op Nederlandse trainers.

Frank de Boer, in Nederland succesvol en vier kampioen geworden met Ajax, hield het in Engeland slechts 77 dagen vol en werd toen ontslagen. Ook Peter Bosz maakte de overstap van Ajax naar het buitenland. Na het behalen van de finale van de Europa League vertrok hij naar Borussia Dortmund. Hij hield het daar 161 dagen vol. Philip Cocu, die twee keer kampioen geworden is in Nederland met PSV staat momenteel op wankelen in Turkije bij Fenerbahçe.

Nederlandse trainers die actief waren in het buitenland:

Stanley Menzo begon zijn carrière bij Ajax, maar debuteerde als keeper bij Haarlem. In 2002-2003 stopte hij als professioneel voetballer om trainer te worden. Menzo is trainer bij acht verschillende clubs geweest, waarvan twee in het buitenland: Lierse SK en Ajax Cape Town.

Ton Verkerk is net als Stanley Menzo een oud-voetbaldoelman en stopte in 1988. Verkerk werd na zijn actieve carrière in 1995 assistent-trainer bij RKC Waalwijk. Vervolgens is hij hoofdtrainer geweest bij verschillende amateurclubs. Tot hij op 16 april 2018 tekende bij FC Aarau, momenteel uitkomend op het tweede niveau van Zwitserland. Ton en Stanley vertellen in een video over hun ervaringen in het buitenland.

 Nederland heeft momenteel nog 41 trainers die een actieve trainersloopbaan in het buitenland hebben. Hieronder vallen ook trainers die in de lagere klasse actief zijn.  In de grote competities in Europa is goed te zien dat Nederlandse trainers voorbij worden gestreefd door Spanjaarden, Duitsers en Engelsen.

‘’Nederlandse trainers zijn momenteel niet succesvol in het buitenland. Ricardo Moniz is de huidige trainer van AS Trencin en dan heb je ook nog Jos Luhukay die trainer is in Engeland bij Sheffield Wednesday zij doen het wel goed, maar dit zijn geen hoog spelende clubs. Zodra het Nederlands Elftal of Eredivisieclubs succes gaan boeken wordt het voor clubs uit het buitenland weer aantrekkelijk om Nederlanders in dienst te nemen’’, zegt Sjoerd Mossou, analist van Studio Voetbal.

Nederlandse trainers actief in het buitenland:

Door: Michiel Kuipers en Robbert Temmen