Als er een interlandperiode is worden de voetbalcompetities in Europa stilgelegd, zodat clubs tijdens (belangrijke) wedstrijden geen spelers missen. Dit geldt echter niet voor de Keukenkampioendivisie, deze gaat gewoon door. Met als gevolg dat sommige teams zonder hun internationals aan de aftrap beginnen. Go Ahead Eagles, NEC en een aantal andere clubs heeft al vaker aangegeven hier verandering in te willen zien.

Joël Drommel is doelman van FC Twente. Een maand geleden werd hij door de bondscoach van jong Oranje opgeroepen voor de twee interlands tegen respectievelijk jong Engeland en jong Schotland.
Na één training besloot hij zich echter niet meer beschikbaar te stellen voor jong Oranje, omdat hij derde keeper zou zijn.
De KNVB besloot daarop Drommel te schorsen voor 2 wedstrijden. Een flinke discussie barstte los.

Technisch directeur & trainer

Wat voor invloed heeft de afwezigheid van (jeugdinternationals) bij een club op een technisch directeur? En hoe speelt een trainer hier op in?

Onenigheid

Deroy Duarte en Abdou Harroui van Sparta Rotterdam werden afgelopen september opgeroepen voor Oranje 020, en mistten daardoor de belangrijke wedstrijd tegen FC Eindhoven. Henk van Stee, algemeen directeur van Sparta, liet zich hier over uit in het Algemeen Dagblad.

“Als je er bij nadenkt, is het eigenlijk te krankzinnig voor woorden. Sparta speelt een belangrijke wedstrijd in de eerste divisie”‘, zei van Stee“Kennelijk vindt de KNVB zo’n oefenpotje belangrijker dan een eerstedivisiewedstrijd. Schandalig is het.

Henk van Stee Wikipedia

Van Stee vervolgt; “En dan trek ik het breder dan Sparta alleen, hè. Neem Jong Ajax. Dat elftal herbergt ook verschillende internationals. De club die komend weekeinde dus tegen Jong Ajax speelt, heeft het beduidend makkelijker dan de club die dat elftal een week erop treft”, stelt Van Stee. “Dan is Jong Ajax namelijk weer op volle sterkte. We zijn laaiend bij Sparta. Echt laaiend.”

De KNVB is verrast door de discussie die losbarstte, maar waarom laat de KNVB speelrondes doorgaan tijdens interlands?

Lars Mulder, persvoorlichter van de KNVB stond ons te woord: ”Vanuit de Keuken Kampioen Divisie is aangegeven dat het grootste gedeelte van de clubs graag wedstrijden tijdens de interlandperiode wenst te spelen, om hiermee het aantal vrijdagwedstrijden / weekendwedstrijden te vergroten en het aantal maandagavondwedstrijden te verminderen. Dit zou voordelen bieden naar met name het publiek, en daarnaast ook commerciële voordelen.”

Jeugdinternationals

Stefan Velkov is een Bulgaars jeugdinternational. Hij speelt bij FC Den Bosch, maar kan er 13 oktober tegen Dordrecht niet bij zijn vanwege internationale verplichtingen. Hoe ervaart hij het dubbele wedstrijdschema?

”Ik heb er niet erg veel last van, maar ik moet toegeven dat ik met mijn clubteam wil spelen. Helaas heeft de Keuken Kampioen Divisie geen internationale pauze en iedereen in de voetbalwereld weet dat internationale verplichtingen er bij horen.”

Velkov is niet de enige jeugdinternational in de Keuken Kampioen Divisie, de Nieuwsredactie sprak met Delano Ladan van Top Oss, en Edward Francis van Almere City.

Jeugdinternationals in de Keuken Kampioen Divisie from Ciske van Pinxteren on Vimeo.

Tool

Benieuwd waar in Nederland allemaal (jeugd)internationals spelen? Hieronder  een overzicht van het aantal (jeugd)internationals per club. Het aantal interlands is vermeld in aantal caps. De cijfers zijn gebaseerd op spelers die al eens (jeugd) international waren, spelers die nog niet hebben gespeeld zijn niet meegenomen in overzicht.

Daniël Peperkamp