Reality-tv is al heel wat jaren op de buis in Nederland, van Big Brother tot de Bauers die op de voet worden gevolgd. De nieuwsredactie neemt een kijkje achter de schermen bij de reality televisie wereld, is het allemaal wel zo mooi als het lijkt?

We springen eerst eens even terug in de tijd. Wat hebben we tot nu toe al allemaal mogen bewonderen op onze beeldschermen?

Heel nederland kijkt naar mensen die niks doen
Nu je een beeld hebt van het wereldje van de reality-tv in de afgelopen jaren, duiken we wat dieper in twee programma’s: Big Brother en de Gouden Kooi. Dit waren twee gehele nieuwe concepten in de Nederlandse televisiewereld.

Ruud Benard, beter bekend als “knuffel Ruud” van Big Brother, is nu twintig jaar verder. Waarom deed hij destijds mee aan het programma en wat heeft hij eraan overgehouden?

Lieke de Lange deed mee aan de Gouden Kooi. Zij heeft destijds borg betaald om aan mee te doen aan het programma. In een interview met Veronica Magazine vertelde zij al eerder dat het geen positief effect heeft gehad op de rest van haar leven.

Imago
Meedoen aan een reality serie heeft positieve gevolgen, maar het heeft ook negatieve aspecten. Gwenda Nielen werd in de zesde aflevering weggestemd maar ze heeft het idee dat ze nog niet heeft laten zien wie ze echt is. “Ik word in het programma weggezet als stereotype militair, maar ik ben veel meer dan dat. Ik denk zelf dat ik het tegenovergestelde ben van een stereotype”, vertelt Nielen.

Editing
“In de editing laten de makers niet mijn werkelijke ik zien. Ik ging zelfs een beetje twijfelen aan mijn zelfbeeld”, zegt Nielen. We denken dus vaak dat wat we zien, dat het zo echt is gebeurd, maar dat is niet zo. “Er worden vaak beelden gebruikt van een ander moment, omdat die dan beter passen in de scène die ze wel laten zien.”

Ben je benieuwd wat Gwenda nog meer heeft te zeggen over Expeditie Robinson? Check het hele interview hier!

Het maken van Reality TV
Cameraman Jaap Hilhorst maakt al heel wat jaren reality-tv. Hij filmt bijvoorbeeld Temptation Island, (André Hazes:) ik haal alles uit het leven en (Jan Smit,) de zomer voorbij. Hilhorst vertelt aan de Nieuwsredactie zijn ervaringen als cameraman en wat hij er precies van vindt.

Door Demi van Herpen en Roy Stevens