Door: Céline van Haperen en Eline Damen

De ouderwetse rol van de vrouw lijkt steeds meer te verdwijnen. Het zorgen voor de kinderen en het koken van het eten wordt steeds meer gedaan door het andere geslacht. Vrouwen fixeren zich steeds meer op hun carrière en minder op een relatie. Echter raken sommige mannen geïntimideerd door vrouwen met hoge posities.

Klopt het dat mannen nog steeds gaan voor de minder ambitieuze vrouw? Andersom wordt deze vraag zelden gesteld. Gelijkwaardigheid is niet iets wat alleen vrouwen willen in een relatie. Hoe is dat dan, om een keuze te moeten maken tussen je relatie en je carrière? Waarom vinden sommige mannen het nog steeds belangrijk om meer te verdienen dan zijn partner? Andrea is een carrièrevrouw die moest kiezen tussen haar carrière of haar huwelijk en Robbie moet er niet aan denken dat zijn vriendin meer verdient dan hij. ​

Vrouwen werken het minst

In januari dit jaar stonden de krantenkoppen er vol mee: Vrouwen in Nederland werken de minste uren van Europa. Dat komt, volgens het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, omdat veel vrouwen al op jonge leeftijd ervoor kiezen om deeltijd te werken en zijn de studies die ze gedaan hebben vaak een beroep met deeltijdwerk, zoals de zorg. Als er op latere leeftijd ook zorg voor de kinderen bij komt, kiezen nog meer vrouwen voor deeltijdwerk en wordt de kloof tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt groter. Bekijk hieronder een line chart dat het percentage fulltime en parttime werkende vrouwen aangeeft.

Meer werken

In een uitzending van ‘Jinek’ afgelopen januari sprak Sander Schimmelpennick, hoofdredacteur van de Quote, over dat vrouwen veel harder moeten gaan werken. Zelf heeft Schimmelpennick geen vrouw en kinderen, maar hij vindt dat de cijfers er niet om liegen. Uit het rapport van SCP blijkt dat de vrouwen de minste uren werken uit Europa en dat is volgens hem veel te laag.

De vraag luidt nu hoe het komt dat mannen zich zo geïntimideerd voelen door vrouwen die meer verdienen dan zij. In de video hieronder leggen Anja Moortgat en Paula Vogelzang dat uit.

Succesvolle vrouwen in relaties from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Kortom, er valt aan beide kanten in een relatie veel te leren. Helaas gaat het nog een tijd duren voordat alle mannen en vrouwen elkaar als gelijke beschouwen in een relatie en op de werkvloer. Gelukkig zijn er genoeg cursussen, workshops en therapeuten voor vrouwen (en mannen!) waarbij de balans kan worden opgezocht tussen werk en de liefde.