Discriminatie naar mensen met een beperking: validisme komt helaas ook in ons land voor. Denk hierbij aan loondispensatie, arbeidsdiscriminatie en vervelende opmerkingen naar mensen met een beperking. Er zijn vier verschillende soorten validisme, maar iedereen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking valt hieronder.
Audio presentatie: Umu Jalloh en Naomi Griep
Montage: Naomi Griep
Video presentatie: Naomi Griep
Montage: Umu Jalloh

Kijk voor een beschrijving van validisme in de tool hieronder.

Regina Lamberts, directeur van Stichting Downsyndroom, geeft aan dat steeds meer bedrijven zich inzetten voor mensen met Down. “HEMA heeft al mensen met Down in hun advertenties, de Albert Heijn heeft mensen met Down in dienst en er zijn kleinschaligere bedrijven zoals DownTown,” aldus Lamberts. DownTown is een lunchroom waar mensen met een beperking de gasten bedienen en het eten bereiden.

Een dergelijk bedrijf waar mensen met een beperking kunnen werken, is Brownies & downieS. De nieuwsredactie ging langs bij de vestiging in Tilburg. Daarnaast ging de redactie langs bij Bakkerij Hutten in Veghel, waar doven en slechthorenden werken.

Validisme Brownies & downieS en Bakkerij Hutten from De Nieuwsredactie on Vimeo.

“Als er dan bedrijven zijn waarvan ouders zeggen: ‘hier had mijn kind iets aan’, dan kan dat bedrijf ook genomineerd worden voor een award,” aldus Lamberts. De bedrijven kunnen dus genomineerd worden door ouders en omstanders. De bijbehorende award heet de INC Award en deze staat voor bedrijven die het mogelijk maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Maar niet iedereen strijdt tegen validisme. Er zijn nog genoeg gevallen waarin het geregeld voorkomt. De nieuwsredactie sprak met Amber Bindels, oprichter van Wij Staan Op, en Naomi Doevendans, activiste voor validisme.


Stichting Downsyndroom is bezig aan het bieden van ondersteuning en hulpmiddelen. “We zijn bezig aan het bouwen van een website voor tieners, en het maken van een soort kaartspel voor de communicatie.” Volgens Lamberts kan het lastig zijn voor mensen met een beperking om tijdens een gesprek op bepaalde namen te komen. Hiervoor gaat de stichting ‘plaatjeskaartjes’ introduceren, zodat degene een kaartje op kan houden waardoor de communicatie beter verloopt.