Door Kiki Steenbakkers en Bas van Krugten

Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat gemiddeld meer dan de helft van de jongeren aan vrijwilligerswerk doet. Ongeveer 49 procent van de 18 tot 22-jarigen zegt het een keer per jaar gedaan te hebben. Maar wanneer valt iets onder vrijwilligerswerk?


Studenten die vrijwilligerswerk doen. Het klinkt ongeloofwaardig, omdat je zou denken dat wij arme studenten op zijn minst geld willen voor het werk dat we doen. Toch doen vele studenten – bewust of onbewust aan vrijwilligerswerk. Van kleine dingen als training geven op de lokale hockeyclub tot helpen in het bejaardentehuis in de buurt, het gebeurt allemaal. Echter, studenten erkennen dit zelf vaak niet als vrijwilligerswerk.

Netwerk

Volgens Dikky Jongman zijn er verschillende redenen voor jongeren om vrijwilligerswerk te gaan doen. Jongman is verenigingsondersteuner bij vrijwilligersorganisatie Apeldoorn Pakt Aan – een organisatie die vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties helpt. ‘’Het is lekker flexibel voor hen, omdat je niet vast zit aan een contract. Je bent niet gelijk verplicht om je te verbinden. Naast dat het gezellig is, is het ook belangrijk voor je cv. Het laat zien dat je ook open staat voor nevenfuncties, wat bedrijven erg belangrijk vinden. Jongeren vinden het leuk om te doen en hebben dan het gevoel dat ze iets toe te voegen hebben aan de samenleving. Vrijwilligerswerk kan ook leiden tot een baan uiteindelijk, omdat je via-via in een netwerk terecht komt.’’

Organisaties

Je kunt via verschillende kanalen aan vrijwilligerswerk komen. Er zijn vele organisaties zoals Apeldoorn Pakt Aan die je kunnen helpen, maar ook scholen bieden vaak een platform aan vanuit hun site. Zo gaat Eline van der Heijden in januari 2019 via haar school naar Afrika om vrijwilligerswerk te doen. Eline vertelt hierover.

Plezier

Elke student heeft natuurlijk zijn eigen redenen om aan vrijwilligerswerk te beginnen. Sommige worden vanuit school verplicht, andere helpen graag vanuit zichzelf. Robin Verschuuren helpt elke week vanuit organisatie Jong Nederland om kleine kinderen te vermaken, dit doet ze geheel vrijwillig. Wij zijn een kijkje gaan nemen bij Robin tijdens haar vrijwilligerswerk.

Er zijn studenten als Robin en Eline, die zich aanmelden om vrijwilligerswerk te doen. Het blijkt echter dat veel jongeren vrijwilligerswerk doen of zonder het te weten, of omdat ze ‘gedwongen’ worden.