Door: Emma Koevoets en Elle Bouman

In een tijd waar het streven naar gelijke behandeling voor vrouwen en mannen hoog op de prioriteitenlijst staat, is er één industrie waar mannen lager staan in de hiërarchie dan vrouwen: de mode-industrie.

Mannen in de modewereld is geen onbekend begrip. Er zijn genoeg grote namen te noemen. Louis Vuitton, Calvin klein, Ralph Lauren en Tommy Hilfiger zijn slechts enkele voorbeelden. Gek genoeg wordt mode nog altijd geassocieerd met vrouwen of homoseksuelen. Nu mannelijke modellen steeds meer opkomen, is het tijd om te kijken in hoeverre dit stigma overeenkomt met de realiteit.

Designers

Op de opleiding Fashion Design aan het Koning Willem I College zitten vijf mannen. Dat zijn er meer dan in het verleden. Volgens docent Corné Hoofs is deze stijging te danken aan de groeiende naamsbekendheid van de school.

“Wij zouden wel graag meer jongens naar de opleiding willen halen, omdat het zo’n meidenvak geworden is. Vroeger was het kleermakersvak van de mannen, omdat er veel technische en wiskundige aspecten bij het vak komen kijken”, zegt Hoofs.
Het aanbod op de opleiding voor het maken van mannenmode is klein. Van oudsher was het uitdagender en creatiever om vrouwenkleding te ontwerpen. Dat kan ook wel met mannenkleding, maar dit heeft vaak, commercieel gezien, minder succes.
Raphael Verhoeven (23), een fashion designer, en twee designers in opleiding vertellen over hun bevindingen in het kleermakersvak.

Mannen in de modewereld from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Modellenwerk

Het modellenwerk op zichzelf wordt nog vaak toegeschreven aan vrouwen. Maar binnen deze tak van de industrie komen tegenwoordig steeds meer mannen aan bod. Dit is ook te zien aan de populaire Tv-show Hollands Next Top Model, waar sinds 2017 ook mannen mee mogen strijden voor een carrière als model. Opvallend genoeg werden de eerste én tweede plaats van deze editie toegekend aan mannen.

Rick Vughts
Alex Verloop

Alex Verloop (20) en Rick Vughts (21) zijn twee jonge mannen met hun eigen ervaringen met modellenwerk. Verloop is inmiddels gestopt en studeert nu aan Avans in Tilburg. Vughts daarentegen is nog steeds werkzaam als model en bevindt zich momenteel in Seoul voor een opdracht.

Schaduwkanten

De modellenindustrie is een harde wereld. Voor mannen is dat niet anders. In de documentaire UnGlamorous wordt de eigenaardige werkelijkheid van de mannelijke modellenindustrie weergegeven. De documentaire stelt dat de modellen die door hun agenten naar New York gestuurd worden vaak misleid zijn met als resultaat dat zij schulden kunnen oplopen variërend van 8.000 tot 20.000 dollar. Het feit dat mannelijke modellen veel slechter verdienen dan vrouwelijke modellen speelt hierbij ook een rol. Modellen worden ook vaak afgewezen. In combinatie met hoge schulden leidt dit in sommige gevallen tot depressie.

Het perfecte plaatje kent dus zeker een duistere kant. Een aantal verontrustende feiten hebben wij op een rij gezet. Deze cijfers zijn afkomstig van het Fashion Model Directory, de online database met informatie over modellen, modellenbureaus, merken, tijdschriften over mode, modeontwerpers, en modeartikelen. De cijfers zijn toepasbaar op zowel mannen als vrouwen.